Varsó bekeményített, ugyanis annyi elektromos buszt vásárolt egyszerre, amennyit Európában még senki! Továbbá az ország célkitűzése, hogy két éven belül további 400 darab tisztán elektromos modellt állítanak forgalomba.

Hirdetés

Az MZA (Miejskie Zakłady Autobusowe Warszawie), varsói közlekedési szolgáltató első körben 130 darab tisztán elektromos csuklós autóbuszt rendelt a Solaristól. A Solaris spanyol tulajdonban lévő lengyel buszgyártó, és az Urbino 18 típusú alacsonypadlós modelleket szállíthatja a lengyel fővárosnak 2020-ban.

Az elektromos Urbinókat Solaris High Power 150 kWh-s akkumulátorokkal szerelik. Az e-buszokat áramszedővel vagy akár 400 kW-os végponti töltőkkel lehet feltölteni. A szükséges csatlakozók a jobb oldali első kerékív vagy az utolsó ajtó mögött található. Sajnos az utastér befogadó képességével kapcsolatban egyelőre nem tettek közzé részleteket, de a gyártó honlapja szerint alapesetben 47 ülőhely áll rendelkezésre az Urbino 18 fedélzetén.

Jan Kuźmiński, az MZA elnöke így nyilatkozott:

“A beszerzést európai uniós forrásból hajtjuk végre. Terveink szerint két éven belül nagyjából 400 darabos elektromos flottával fogunk rendelkezni. Örömünkre szolgál, hogy vezető szerepet tölthetünk be a környezetbarát közösségi közlekedés terén.”

A szerződés összértéke 400 millió złoty, vagyis 30 milliárd forint, és az eddigi legnagyobb elektromosbusz-megrendelésnek számít Európában.

Regisztrálj a fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/