Sok olvasónknak ismerős lehet a Kamaz név, hiszen a rendszerváltás előtt ez az orosz márka képviseltette magát leginkább Magyarországon is, ha anyagmozgatásról volt szó.

Ám az orosz márka nem szűnt meg, sőt, nagyon is jól elvan hazájában, hiszen most jelentették be, hogy Moszkva mellett egy olyan gyárat fognak felépíteni, ahol elektromos buszok és azok komponensei készülnek majd. Ebben a gyárban kapnak majd helyet a kapcsolódó kutatási és fejlsztési területek (R&D) is.
A projekt 14 millió eurónak megfelelő orosz rubelbe kerül és a vállalat vezetése már alá is írta a moszkvai városvezetéssel a megállapodási szerződéseket. A Kamaz ezen gyára a tervek szerint évi 500 elektromos buszt állít majd elő.
Helye pedig biztosan lesz a buszoknak, hiszen a moszkvai tömegközlekedési vállalat, a Mosgortrans már 100 e-buszra adta le megrendelését, ám ez már ki is bővült további 100-al. Természetesen a buszok mellé a megfelelő töltőinfrastruktúrát (36 villámtöltő a jelenlegi elvárás) is ki kell építeni, ezen feladatok is már elvállalás alatt vannak.

Hirdetés

Az e-buszok látványa Moszkvában nem újdonság, hiszen már 2018 óta vannak jelen Moszkva utcáin. A város tervei szerint 300 e-buszt vásárolnának a 2019-2020-as periódusban. 2021-ről pedig teljesen leállítanák a dízel meghajtású buszok vásárlását!

Regisztrálj a fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/