Szerencsére a japán márka is szívén viselte az e-autózást a korszak kezdetén, így már már elmondható, hogy a Leaf az egyik legkeresettebb ilyen autó a világon. Az értékesítési számokon pedig meg is látszik mindez, hiszen a megfizethető árú és akár egy család számára is elég helyet biztosító kategória egyik legjobb vétele.

Éppen ezen népszerűség miatt merül fel sokakban, mi lesz majd a sok akkumulátorral, amik az autó nagyjából 10 évesre tervezett élettartama után fennmarad. Nos, nekik jó hírrel szolgálhatunk, ugyanis a Nissan kutatásai szerint egy átlagos Leaf akkumulátora 10-12 évvel is túlélheti az autót, tehát közel 22 évig tud mindennapos szolgálatot biztosítani. Az adatokat arra a közel 22ezer eladott Leafre alapozzák, ami 2011 óta talált gazdára Európában. Erről Francisco Carranza beszélt egy konferencián, aki a Nissan energiaszolgáltatási területén dolgozik jelenleg is. A Leaf egyébként Dániában, Angliában és Németországban is hivatalos jóváhagyást kapott, hogy egy házi erőmű energiatároló egységeként funkcionáljon.

A cég jelenleg három területen is kamatoztatni tudja a kiszolgált pakkokat. Az első az energiatároló megoldások létesítésében rejlik. Legújabb projektjük Amszterdamban található, egy 3 megawattos energiatároló formájában, ami a Johan Cruijff Arena napelemei által megtermelt elektromosságot raktározza el! Ide 148 darab használt és új pakk került telepítésre.
De egyre népszerűbbek a háztartási napelemek által termelt energia eltárolása is, elsősorban az otthon található gépek, vagy egy e-autó energiaellátása céljából. Ezt továbbgondolva az ilyen rendszerek akár az okoshálózatok elterjedését is elősegíthetik!

Végül régebbi olvasóink egyik kedvenc cikkét is idehoznám, amiben beszámoltunk egy szokatlan, de hasznos megoldásról. Itt a Nissan olyan utcalámpákat telepített, amiket használt akkumulátorok látnak el energiával. Természetesen napelemek táplálják vissza azt az energiát, amit a LED-es izzók éjjel elhasználtak.

Regisztrálj a fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/