17 ezer kilométer egy elektromos Hyundai Kona-val

0

Gran Canaria és Korea több mint 17 ezer kilométernyire fekszenek egymástól. 17 ezer kilométer választja el egymástól kultúrájukat, klímájukat, hagyományaikat és történelmüket… Mégis, a világ ezen két, igen távoli pontját a hatvanas évek óta a háború utáni kivándorlás miatt történelmi szálak fűzik össze, és ez a kötelék az évtizedek során egyre szorosabbá vált.

A kötődésnek személyes vonzatai is vannak, amint azt történetünk is mutatja. Egy ember kihívása, hogy bebizonyítsa a világnak: ha van egy álmod, bármilyen lehetetlennek tűnjön is, csak rajtad múlik, hogy valóra váltod-e.

Chang-Hyun Moon édesapja, Yuna a koreai halászflotta kapitánya volt, aki Busanból kiindulva körbehajózta a fél világot. Áthajózott a Csendes-óceánon, átkelt a Panama-csatornán, majd az Atlanti-óceánt átszelve megérkezett a Kanári-szigetekre. Hajóval körbe a fél világon. A sors azonban megakadályozta, hogy útját folytatva visszatérjen hazájába, Koreába. Soha többé nem járt Busan városában.

Most, negyven évvel később gépészmérnök fia, a közlekedés terén dolgozó, a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság iránt fogékony Yuna elhatározta, hogy valóra váltja apja álmát, és közúton teszi meg a Föld körüli utazás másik felét, méghozzá elektromos autóval, egyetlen csepp benzin elégetése nélkül. Íme, a környezetszennyezés nélküli expedíció álma.

Nagy kalandjához Yuna különleges társat választott: a tisztán elektromos üzemű Hyundai KONA modellt. A hosszú utat a 64 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorral szerelt, 204 lóerő motorteljesítményű, egy feltöltéssel 449 kilométer megtételére képes, elektromos üzemű KONA-val teszi meg.

A KONA elektromos hajtáslánca kiváló vezetési élményt biztosít, a modell a legváltozatosabb útviszonyok mellett is tökéletes úti társ a mindennapokban. A rendelkezésre álló töltőpont típusához vagy az elérhető áramforrás jellegéhez igazodva az elektromos KONA számtalan töltési opciót és csatlakozóformátumot támogat. Ezen túlmenően a típus fékrendszerét úgy fejlesztették, hogy a lehető legteljesebb mértékben kiaknázza a szabályozható fékenergia-visszanyerésben rejlő lehetőségeket, optimalizálva az elektromos KONA akkumulátorának töltöttségét. Kétség sem férhet hozzá, hogy a KONA a legtökéletesebb elektromos crossover egy ilyen kalandhoz.

Marokkó, Spanyolország, Gibraltár, Franciaország, Monaco, Olaszország, Svájc, Liechtenstein, Németország, Ausztria, Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szlovákia, a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Oroszország, Kazahsztán, Kína és Dél-Korea – Busanba vezető útja során ezen a 22 országon kel át Yuna a tisztán elektromos hajtású Hyundai KONA volánja mögött.

Yuna és a KONA Electric kalandja május 15-én veszi kezdetét, majd a páros a tervek szerint július derekán érkezik meg Busanba. A két hónapos expedíció során a legkülönfélébb szituációk, élmények és kalandok várnak rájuk, ám a személyes kihívás során mindvégig a fenntarthatóságot és a környezet védelmét tartják szem előtt. A Hyundai Canarias létrehozta a Road to Busan (Út Busanba) microsite-ot, ahol az expedícióra vonatkozó összes tudnivaló fellelhető. A 100 százalékban elektromos hajtású Hyundai KONA valóra váltja Yuna álmát?

A Kanári-szigeteken 2019 során eladott elektromos járművek 50 százalékát értékesítő Hyundai Canarias elkötelezett támogatója a fenntarthatóságot népszerűsítő minden kezdeményezésnek. Tökéletesen példázza ezt az, ahogy Yunával közösen kidolgozták a Road to Busan utazást. A Road to Busan jóval több személyes kihívásnál: az expedíció mindenki számára demonstrálja, hogy igenis lehetséges környezetszennyezés nélkül beutazni a világot. A Road to Busan projekt ugyanakkor a fenntarthatóságról és a társadalmi felelősségvállalásról is szól.Az ENSZ környezetvédelmi programja átfogó és igen szigorú módon összegzi Földünk környezeti állapotát: „Amennyiben nem cselekszünk sürgősen, hogy megállítsuk és helyrehozzuk a környezetben általunk okozott, súlyos károkat, azzal az emberiség egészségét sodorjuk egyre nagyobb veszélybe.”

A Hyundai Motor Company szívén viseli a környezet ügyét: pontosan ezért tekinti kiemelt feladatának, hogy zéró károsanyag-kibocsátású, alternatív mobilitási megoldásokat fejlesszen ki és bocsásson forgalomba. Így született meg a Hyundai NEXO, a Hyundai IONIQ Electric, valamint a Hyundai KONA Electric, amely Yunával tart a Busanba vezető, kalandos úton.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!