Idén már 49 új töltőberendezéssel bővült az e-Mobi országos hálózata

0

Az elmúlt két hónapban összesen 49 töltőberendezést telepített és 53 készüléket adott használatba az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft., melyek közel fele 22 kW-os DC töltő. A társaság 2018 szeptembere óta 14 budapesti kerületben és 15 további településen helyezett el töltőberendezéseket, ezzel is hozzájárulva az országos átjárhatóság megteremtéséhez. Az e-Mobi 12 darab 50 kW-os DC töltőt is létesített: a budapesti Mechwart téren, az M3-as autópálya Szilas pihenőjénél, Csornán, Székesfehérváron, Nagykanizsán, Dunaújvárosban és Nyíregyházán található villámtöltőket már használhatják a villanyautósok. A töltőtelepítéseken felül zajlik a hamarosan letölthető e-Mobi(l)App mobiltelefonos alkalmazás tesztelése.

 Gőzerővel folytatódnak az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. elektromos töltőinfrastruktúra kiépítési munkálatai. Az e-Mobi a múlt évben több mint 200 nyilvános (2×22 kW-os AC, valamint 22 kW-os DC és 22 kW-os AC + 50 kW-os DC típusú) töltőállomást telepített, közel 400 töltőpontot létrehozva szerte Magyarországon, szoros együttműködésben az önkormányzatokkal és a területileg illetékes elosztó hálózati engedélyesekkel (ELMŰ-ÉMÁSZ, E.ON, NKM). A projekt végére – 2019 májusára – pedig 329 e-mobis elektromos töltőállomáson közel 587 töltőpontot használhatnak a villanyautósok, és további, közel 200 e-töltő létesül az önkormányzatok részére biztosított állami támogatás révén is.

Az e-Mobi elsődleges célja az országos átjárhatóságot biztosító töltőhálózat kialakítása, ezért elsősorban vidéki nagyvárosokban, nagyobb forgalmú utak mentén, nagy látogatottságú közintézményeknél és közkedvelt szabadidős célpontoknál valósul meg a töltőberendezések telepítése, de kiemelt figyelmet fordítanak Budapest töltőhálózatának fejlesztésére is, melynek területén közel 170 töltőberendezés telepítése van folyamatban. Az e-Mobi elektromostöltő helyszínei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által készített töltőinfrastruktúra telepítési koncepció, illetve az ehhez kapcsolódó térinformatikai szoftver segítségével kerülnek megállapításra, minden esetben egyeztetve a helyi önkormányzatokkal és a villamosenergia-hálózat üzemeltetőivel.

„Napjainkban már mintegy 10 000 zöld rendszámos autó fut a hazai utakon, amelyek közel fele tisztán elektromos meghajtású. Társaságunk számára is kiemelten fontos a fenntarthatóság és a CO2 kibocsátás csökkentése, ezért a megnövekedett publikus töltési igényeket szem előtt tartva létesítjük gyors- és villámtöltőinket, mellyel szintén igyekszünk hozzájárulni az elektromobilitás széleskörű magyarországi elterjedéséhez. A tavalyi rendkívül intenzív év ellenére töltőtelepítési lendületünk továbbra is tart, nap mint nap létesítünk töltőberendezéseket: Budapest mellett 70 vidéki településen adtunk már át töltőket.” – mondta el a létesítésekkel és fejlesztésekkel kapcsolatban Dr. Ugron Gáspár Gábor, az e-Mobi ügyvezető igazgatója.

2019 első két hónapjában már számos új töltőt adott használatba a társaság, melyek közül 26 darab 22 kW-os AC, 24 darab 22 kW-os DC és 3 darab 50 kW-os DC töltő. Az e-Mobi további 50 kW-os DC töltőket helyez el többek között Miskolcon, Pécsen, Békéscsabán, illetve hamarosan 20 újabb helyszínen adja át 22 kW-os DC töltőit az elektromos autókat használóknak.

A növekvő elérhető töltőszámnak köszönhetően, minden hónapban egyre több az elektromos autós közlekedésben felhasznált energia. Az e-Mobi országszerte üzembe helyezett töltőin az elmúlt 12 hónap alatt több mint 547 000 kWh energiát vettek fel a villanyautósok, csaknem 63 000 tranzakció alatt.

A 2019 februári adatok alapján a TOP5 legközkedveltebb e-Mobi töltőberendezés:

  • 1135 Budapest, Petneházy utca 77a.
  • 1138 Budapest, Szobor utca 2.
  • 1032 Budapest, Törzs utca 2.
  • 1025 Budapest, Vérhalom tér 8.
  • 1133 Budapest, Pannónia utca 73.

Ezeken összesen 1254 tranzakciót bonyolítottak le az elektromos autót használók az elmúlt 30 nap folyamán.

Hamarosan egy korszerű mobilapplikációs felületet is bevezet az e-Mobi, melynek tesztelése jelenleg folyamatban van. Az Android és iOS rendszerű okostelefonokról egyaránt futtatható alkalmazás célja, hogy az e-Mobi töltőberendezéseinek használata még gyorsabbá, könnyebbé és hatékonyabbá váljon.

Az e-Mobi tevékenységeinek egyik legfőbb motivációja a minél nagyobb CO2 megtakarítás. Ezért nemcsak a magánhasználatban lévő, de a központi költségvetési szervek és az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok által használt autóflottában is szorgalmazza az elektromos autók számának növelését. Ennek érdekében 2017-ben elindult a kormányzati elektromos gépjárműflotta projekt, melynek célja, hogy 2030-ra elérjék a 30%-os arányt ezen intézményeknél. Az intézkedés eredményeként folyamatosan növekszik az állami járműflottában az elektromos meghajtású járművek aránya. 2018-ben így már összesen 85 darab tisztán elektromos autó állt szolgálatba: 14 megye és Budapest 48 intézményében. Ezen autók napi használatából eredő COkibocsátás-megtakarítása mostanra meghaladta a 121 tonnát, és a 802 911 km kilométer futásteljesítményt. Számos autót többek között oktatási intézmények, egyetemek, nemzeti parkok használnak, ahol vitathatatlan az autók mintaadó szerepe.

Regisztrálj a megújult fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!