Jöhetnek az elektromos Toyota és Mazda személyautók és haszongépjárművek

0

A világ legzöldebbnek és leginnovatívabbnak tartott autógyártója, a környezetbarát hibrid modelljeiről ismert, ám az abszolút zöld hidrogén üzemanyagcellás autók, és a nagy-teljesítményű elektromos akkumulátorok fejlesztésében is élenjáró Toyota bejelentette, hogy a jövőben együttműködik a Mazdával és a Densoval az élhető, praktikusan használható és elérhető árú elektromos autók bemutatáséhoz szükséges technológiák fejlesztése terén. A három vállalat egy új, közös fejlesztési központ alapításáról írt alá szerződést, ahol együttesen kezdenek bele a speciális, közös munkát igénylő projektekbe.

A világ vezető prémium hibrid márkájaként aposztrofált Lexusszal együtt több, mint 11 millió környezetbarát hibrid autót értékesítő Toyota (ami nagyságrendileg négyszer annyi, mint az összes többi autógyártó eddigi hibrid és elektromos autó értékesítése együttvéve), amely a világon elsőként kínált sorozat gyártott, abszolút zöld, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás autót, élen jár az új generációs szilárdtest akkumulátorok fejlesztésében is, amelynek révén fél évtizeden belül forradalmasíthatja az elektromos autók piacát. A világelső japán autógyártó most szerződést írt alá a Mazdával és a Densoval arra vonatkozóan, hogy az elektromos járművek számára közösen fejlesztenek alapvető strukturális technológiákat. Emellett arról is határoztak, hogy a közös technológiai fejlesztési projektek sikeres bevezetése érdekében új vállalatot hoznak létre, ahol a három vállalat kiválasztott mérnökeit alkalmazzák.

Az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése érdekében világszerte egyre több országban és régióban lépnek életbe szigorú szabályozások, s ezzel párhuzamosan olyan törvények születnek, amelyek meghatározzák az elektromos járművek eladásának bizonyos kötelező arányát. Ahhoz, hogy az autógyártók fenntartható növekedésével egy időben lehetségessé váljon a környezetvédelmi előírások betartása, a hajtásláncok és a technológiák széles körű fejlesztésére van szükség. Ebben a folyamatban a Toyota az elektromos járműveket hibrid és üzemanyagcellás járművekkel együtt kulcsfontosságú technológiai területnek tekinti. Az elektromos autók gyártóinak egyelőre megoldandó feladatot jelent a széles körű piaci elfogadtatás, sok időre és nagy anyagi ráfordításra van szükség ahhoz, hogy lefedjék az összes piacot és járműszegmenst. Mindez nagy kihívást jelent annak tükrében, hogy az autógyáraknak világszerte igen eltérő vásárlói igényeket kell kielégíteniük.

A Toyota azért határozta el az elektromos járművek alapvető strukturális technológiáinak a Mazdával és Densoval közös fejlesztését, hogy a járműszegmensek és típusok legszélesebb körét fedhessék le, s így rugalmasan és gyorsan reagálhassanak a piaci trendek alakulására. A megállapodás a kisautóktól kezdve a személyautókon és SUV-kon át a könnyű tehergépjárművekig a modellek széles skáláját foglalja magába. Célja, hogy a három vállalat erősségeinek egyesítése által megújítsa a fejlesztési folyamatot, beemelve a folyamatba többek közt a Mazda integrált terméktervezését és a számítógépes modellezésre alapozott fejlesztését, a Denso elektromos technológiáit, valamint a Toyota New Global Architecture (TNGA) platformját.

Az új vállalat (EV C.A. Spirit Corporation) tevékenysége:
1. Mind az egyes alkatrészek, mind a járművek egészének szempontjából kutatja azokat a tulajdonságokat (egységes szerkezet), amelyek meghatározzák az elektromos járművek optimális teljesítményét, illetve funkcióit. Az egységes szerkezet az elvárt teljesítmény megvalósulása érdekében meghatározott, alapvető terméktervezési koncepciót jelenti. Az egységes szerkezet koncepciójának értelmében minden alkatrész alapvető szerkezete ugyanaz, és ez áthidalja a járműosztályok és teljesítmények közötti különbségeket. Az alkatrészek tulajdonságainak rendszerezése által ugyanazon folyamat során lehetővé válik különböző termékek fejlesztése és gyártása.

2. Megvizsgálja az 1. pontban meghatározott kutatások során kialakított részegységek alkalmazhatóságát.

3. Az összes járműkategóriában megvizsgálja annak módját, hogyan alkalmazhatók a leghatékonyabban az 1. és 2. pontban meghatározott folyamatok eredményei.

4. A közös technológiai fejlesztési projekt során, a fejlesztési források egyenlő arányú elosztása, a hatékony fejlesztési folyamatok biztosítása, illetve a már létező gyártólétesítmények kihasználása révén a Mazda és a Toyota az alapvető járműértékekre kívánja összpontosítani erőforrásait. Ezáltal olyan vonzó elektromos járművek születhetnek, amelyek erőteljesen képviselik a márkaidentitást, valamint elkerülhető, hogy a továbbiakban úgy tekintsenek az elektromos járművekre, mint tömeggyártott egyenautókra.

5. A vállalatok további célja egy olyan üzleti struktúra létrehozása, amely lehetővé teszi más autógyártók és beszállítók részvételét.

forrás: Toyota TCE

[ult_createlink title=”Ide kattintva csatlakozhatsz e-autós közösségünkhöz! ” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fe-cars.hu%2Fforum%2F||target:%20_blank|” link_hover_style=”Style_1″ text_color=”#06c100″ heading_style=”font-weight:bold;” title_font_size=”desktop:20px;”]

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!