Mercedes GLC F-Cell: az üzemanyagcellás villanyos

0

Múlt héten már megírtuk, hogy a Mercedes-Benz tervez valami nagyon újat. Egy hidrogén üzemanyagcellás autót, elektromos motorral. A csillagos márka még 2015 novemberében jelentette be, hogy egy hidrogén hajtású modellt szeretne építeni, GLC F-Cell név alatt, 2016 júniusban be is mutatták a prototípust.

Hát a mai napon a Frankfurt Motor Show-n a sorozatgyártáshoz közeli változatot be is mutatták. A Daimler tényleg komolyan gondolja a környezetkímélést.

Egy teljesen egyedi hajtásláncot hoztak létre, ami a gyártó szerint 197 LE-re képes 350 Nm nyomatékkal. A kettő darab egyenként 4 kilogrammot nyomó karbonszálas hidrogéntartályt a kardántengely helyére a hátsó ülések alá rejtette el a Mercedes, így sajnos a csomagtartót kicsit meg kellett emelnie.

A Mercedesnek volt már próbálkozása a hidrogénhajtással, mégpedig egy B osztályban. Elmondásuk szerint a GLC-ben alkalmazott technológia 30%-al kevesebb helyet foglal, és 40%-al nagyobb teljesítmény leadására képes. 90%-al kevesebb platinát használnak, ezért lett könnyebb. Az elektromos hajtásláncot egy 13.8 kWh-s lítium-ion akku csomag hajtja, ami elvileg 50 km tisztán elektromos hatótávra is képes. A különböző módok kiválasztásával a vezető döntheti el, hogy az autó mely hajtásrendszerét használja. A Hybrid jelenti a normál üzemmódot, az F-Cell pedig a hidrogén rendszert részesíti előnyben, az akkumulátor mód pedig tisztán elektromosan hajtja a kocsit.

A GLC F-Cell majdnem ugyan úgy néz ki mint a hagyományos GLC modell, leszámítva egy kis F-Cell emblémát. A radikális változást a beltérben kell keresni, mégpedig beépítettek egy multifunkciós touchpad-ot, ami kézírás felismerést is kapott.

A gyártó azt ígérte, hogy a modell 2019 végére a kereskedésekbe kerül, a modell tesztelése még jelenleg is zajlik!

Tesztelésről a Mercedes közzétett egy videót:

[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=tKF6Tws6OL4″ align=”center”]
[dt_small_photos number=”15″ category=”glc-fcell”]
[ult_createlink title=”Ide kattintva csatlakozhatsz e-autós közösségünkhöz! ” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fe-cars.hu%2Fforum%2F||target:%20_blank|” link_hover_style=”Style_1″ text_color=”#06c100″ heading_style=”font-weight:bold;” title_font_size=”desktop:20px;”]

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!