Bámulatos, ahogy a földből kinő egy 200 MWh-s Tesla Megapack rendszer

0

Az energiatároló rendszerek elsőre nem tűnhetnek fontosnak, ám szerepük egyre nagyobb lesz a megújuló energiaforrások folyamatosan növekvő száma mellett. Ezek elsősorban az eseti jelleggel betáplált plusz energia eltárolására és annak folyamatos rendelkezésre állását hivatott biztosítani, ha a hálózat igényli azt. Az ilyen tárolótelepek akkumulátorai elsősorban az elektromos autókból kerülnek ki, ahol átlagosan 70 százalék körül van meghúzva az a határ, amikor az autókban már nem kielégítő az akkucellák tudása.

Van azonban olyan is, hogy az ilyen energiatároló rendszerek új akkumulátorokból épülnek fel, erre tipikus példa a Tesla megoldása, a Megapack. Ez egy közel konténer-méretű fémház, amiben akkucellák sokasága várja az energiát. A tavalyi frissítés után egy ilyen Megapack 3,9 MWh kapacitással bír és minden benne van (modulok, inverter, hőmenedzsment), ami a működéshez kell, csupán telepíteni kell a kiválasztott helyszínre. A Teslának egyébként még kettő hasonló terméke van, ez a háztartási felhasználásra szánt Powerwall és a kisebb, de már iparinak nevezhető igények kiszolgálásra szolgáló Powerpack.

Tesla MegaPack akkumulátoros villamosenergia-tároló a százhalombattai Dunamenti Erőmű telephelyén 2022. szeptember 9-én.

Akit érdekel, hogy miként készül el egy közel 200 MWh kapacitású Megapack rendszer, annak érdemes megnéznie az ausztrál CS Energy szolgáltató X posztját, amiben egy timelapse videón keresztül nézhető meg, miként nő ki a semmiből ez a brutális kapacitás az ausztráliai Queensland mellett. Az új akkumulátor-rendszertől azt várják, hogy az ország jobban tudja hasznosítani a rendszerbe bejövő megújuló energiát és stabilizálja a hálózatot. A tavaly bemutatott és elindított projekt a tervek szerint 2023, vagyis az idei év végére készül el és áll munkába.

Ausztrália kapcsán egyébként a Tesla elég erősen jelen van ezekkel az energiatároló rendszerekkel. Elon Musk vállalata kétirányú megközelítést alkalmaz Ausztrália energiapiaca kapcsán. Egyrészt a Megapack rendszerek segítségével nagy léptékben foglalkozik az energiatárolás kérdésével, hiszen egyre több napelem és szélerőmű jelenik meg az ottani hálózatban. Továbbá a háztartások szintjén is egyre erősebb a Tesla jelenléte, ott elsősorban az eleve oda szánt Powerwall segítségével próbál az ausztrál vevők kedvében járni. Az erőfeszítések pedig meg is hozzák a várt eredményt, a Tesla megoldásai piacvezetők Ausztráliában.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!