Szinte minden újonnan regisztrált autó elektromos a görög szigeten

0

Számtalanszor kerül az, hogy milyen lenne a világ fosszilis üzemanyagok nélkül, leginkább a közlekedés tekintetében. Hogy milyen lesz a közlekedés világa akkumulátor alapon, azt Norvégiából tudhatjuk meg először, hiszen ott ma már 10 eladott új autóból 9 elektromos. Azonban van egy apró sziget Görögországban, ahol még ennél is tovább mentek azon gondolat mentén, hogy milyen lenne a világ belsőégésű motoros járművek nélkül.

2020 év végén Volkswagen és a Görög Állam megállapodást írt alá arról, hogy az Astypalea nevű görög sziget járműállománya mellé jelentős mennyiségű (1000 darab körüli) elektromos járművet telepít (személyautók, furgonok, robogók, mikromobiliás) és hozzájuk rengeteg töltőt.

Ezen járművek leginkább megosztás-alapon működnének, elsősorban a turizmust kiszolgálandó (több, mint évi 72 000 turista), de természetesen a helyi lakosság igényeit (1334 lakos) is készek kiszolgálni a telepítendő járművek. A tervek szerint rengeteg ID.3, ID.4 és ID.BUZZ jelenne meg a szigeten, a töltőinfrastruktúrát a Volkswagen töltőüzemeltetési leányvállalata, az Elli intézné. A robogók és a mikromobolitási eszközök (pl.: elektromos rollerek) pedig a SEAT háza tájáról jönnének Astypaleara.

Az ötlet tehát egyszerű és nagyszerű: váltsuk ki egy teljes sziget energiaigényét fosszilis energiákról megújuló forrásból is származó elektromos árammal és szórjuk tele elektromos autókkal. Az első elektromos autók 2021 nyarán meg is érkeztek alapos előkészítés után és akkor a szigetre érkezett többek között a Volkswagen akkori vezérigazgatója, Herbert Diess, a görög miniszterelnök Kyriakos Mitsotakis és a Külügyminiszter-helyettes Kostas Fragogiannis is.

A Volkswagen legújabb sajtóanyaga szerint az új, digitális mobilitási megoldások jól beváltak, a lakosság 25 százaléka rendszeresen veszi igénybe az ASTYBUS telekocsi szolgáltatást. Csak az elmúlt tizenkét hónapban több mint 200 000 ügyfélkilométert tettek meg. A villamosítás is jól halad: az Astypalea-n regisztrált új autók szinte mindegyike teljesen elektromos.

A Volkswagen Csoport átfogó mobilitási know-how-jával támogatja az Astypaleát, valamint a Volkswagen, Volkswagen Haszonjárművek, Ducati és SEAT MÓ márkák járműveit. A mobilitási szektor átalakítását célzó intézkedéseket szinte teljesen végrehajtották. Ide tartozik különösen a nyilvános töltési infrastruktúra, a lakossági ügyfelek és cégek speciális támogatási rendszere, a hatósági járművek (pl. rendőrség, repülőtér) villamosítása, valamint az ASTYBUS és az astyGO mobilitási szolgáltatások. A kis szigeten az elektromos járművek száma rövid időn belül nulláról 84-re emelkedett.

A következő lépés az energiarendszer megújítása, amelyet fokozatosan át kell állítani a helyben termelt, megújuló energia felhasználására. A már meglévő kisebb naperőművek egyebek mellett a jelenlegi e-flottát látják el zöld energiával. A következő mérföldkő a 3,5 megawatt kapacitású napelemparkból és akkumulátoros tárolórendszerből álló hibrid energiarendszer kiépítése, amely a tervek szerint 2024-ben kezdi meg működését. Ez a rendszer fedezi majd a sziget energiájának 100 százalékát.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!