Musk dicsérte a Ford EV stratégiáját

0

Néhány napja adta ki a Ford azon jelentését, melyben a 2023-as első negyedév eredményeit taglalja. Szépen kivehető az, hogy folyamatosan nő az igény a Ford elektromos modelljei iránt. A márka által meghatározott 600 000 legyártott elektromos autó idénre tehát igény szempontjából alaposan meg van támogatva. Ha sikerül ennyi autót legyártani, az biztos, hogy el is fogják tudni adni.

Azonban van itt egy fontos kérdés, mégpedig az hogy mennyit keres a Ford az eladott elektromos autóin. Sajnos itt már nem olyan szép a helyzet és ez szintén a már említett jelentésből olvasható ki. A Ford elektromos autós portfóliója 2023 első negyedévében 700 millió dollár bevételt termelt, ami bár szépnek látszik, mégis 27 százalékos csökkenést jelent a tavalyi évhez képest. Így a Ford vesztesége 722 millió dollárra duzzadt, ami több mint duplájára nőtt az előző évi hasonló időszakhoz képest (2022 Q1). Az üzletág üzemi haszonkulcsa szintén 102,1 %-ra csökkent, ami 63 százalékpontos csökkenés a tavalyi évhez képest.

Az elektromos átállás tehát nem olyan egyszerű. A Fordnak is az a szerencséje, hogy ezeket a veszteségeket egyelőre kompenzálni tudja a belsőégésű motorral szerelt autóik eladásából származó bevétel. Azonban mindenképpen dicséretes a Ford hozzáállása az elektromos meghajtásra való átállás kapcsán, hiszen ha azt nézzük, hogy rögtön a legnagyobb márkaneveiket (F-150, Mustang, Transit) dobták a mélyvízbe, azt láthatjuk, hogy nem veszik félvállról a dolgot.

Tudja ezt Elon Musk is, aki többször is jelét adta már annak, hogy szimpatizál a Ford tevékenységével ebben a szektorban, elég csak a Mustang Mach-E kapcsán küldött üdvözlésére gondolnunk Jim Farley-nek, aki a Ford igazgatója.

Ezúttal egy Twitterező hívta fel Musk figyelmét a Ford Q1-es eredményeire, amire így reagált:

„Mindig nehéz ügy az új gyártósorokkal elérhető árrés, különösen ha ehhez még egy technológiai váltás is társul. Szerintem a Ford startégiája az elektromos járműveik kapcsán átgondoltnak tekinthető. Az elektromos F-150 (Lightning) iránt is hatalmas a kereslet.”

Látva a Ford törekvéseit, mi csak remélni tudjuk, hogy mielőbb átfordul a mérlegük pozitívra az e-autóik kapcsán, ami talán még a mostaninál is nagyobb erőfeszítések megtételére sarkallja majd a gyártót.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!