Mostantól magától is behajt a Tesla egy kereszteződésbe

0

Az önvezető személyautók piacvezetője kétségtelenül jelenleg a Tesla és nem is nagyon tűnik úgy, hogy bármelyik gyártó a babérjaira törne mostanában. Az egyre nagyobb létszámú flottából nyert adatok folyamatos fejlődést tudnak biztosítani a területnek, így lépésről lépésre közeledünk a valóban teljes önvezetés megvalósulásáig.

Ennek ma pedig egy újabb állomása jött el, ugyanis az Autopilot 2020.40.1-es verziójának településével az autónak már nincs szüksége megerősítésre a sofőrtől, hogy behajthasson egy zöld lámpás kereszteződésbe!

A frissítés előtti állapot értelmében (ahol már automatikus volt a piros lámpánál a megállás is), ha az érintett autó volt az első a sorban, a vezetőnek jóvá kellett hagyni a kereszteződésbe hajtást, ha a forgalom irányító lámpa fénye zöldre váltott. A másik eset az volt, hogy kellett állnia az autónk előtt egy másik járműnek, ami már szintén megkezdte a kereszteződésbe hajtást. Mindez 2020 júniusától volt lehetséges, ám a mostani frissítés értelmében nincsen szükség jóváhagyásra (pl. a menetpedál lenyomására) sem, hanem a Tesla magától behajt majd egy ilyen kereszteződésbe. A funkció neve Traffic Light and Stop Sign Control.

„A zöld jelzőlámpához közeledve azokban a helyzetekben, amikor az út egyenesen halad át a kereszteződésen, a Közlekedési lámpa és a Jelzőtábla-vezérlés funkcióhoz (Traffic Light and Stop Sign Control) már nincs szükség kifejezetten a járművezető megerősítésére. A fenti szituációban a vezetési megjelenítésben a megállást jelző vonal zöldre vált, jelezve, hogy az autó tovább halad a kereszteződésen. Viszont jóváhagyásra továbbra is szükség van abban az esetben, ha a járművünknek már meg kellett állnia, mielőtt a jelzőlámpa zöldre vált.”

A Tesla megerősítette továbbá, hogy a kereszteződésben kanyarodás még nem része a most kiadott frissítésnek. A mostani továbbfejlesztés nem új a Tesla Autopilot életében, hiszen korábban ugyanez volt a menetrend az automatikus sávváltást biztosító funkció esetében is. Kezdetben jóvá kellett hagyni a manőver megkezdését, míg egy későbbi frissítés esetében ez már automatikusan megtörténik, ha a feltételek adottak ehhez.

Mint minden esetben, bármilyen bekapcsolt önvezető funkció esetén is elvárt a vezető figyelmessége és kezének a kormányon tartása!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!