Hamarosan megérkezhet a tisztán elektromos BMW M5, 1006 lóerővel

0

Az Egyesült Királyság-beli CAR magazin szerint a BMW hamarosan be fogja mutatni az M5 tisztán elektromos változatát. Ha a híresztelések igazak, akkor a BMW egy 1006 lóerős igazi vadállatot készül bemutatni az autó új generációjával egyidejűleg. 

Tavaly óta keringenek olyan pletykák, hogy a BMW fő járműcsaládjából is lesznek elektromos modellek, nem csak a speciális „i” modellekre fog az elektromos hajtás korlátozódni. Ezt pedig most a CAR magazin értesülései is megerősítik.

A tisztán elektromos M5 135 kWh kapacitású akkumulátorral érkezik, 400 voltos rendszerrel, amit később 800-ra növelnek majd, így a 350 kW-os villámtöltésre is képes lesz. A WLTP hatótávja 735 km lehet.

Azonban ami az M5 esetében igazán érdekes, az az erő. A CAR szerint 3 villanymotor lesz benne, elöl egy 250 kW teljesítménnyel, és még kettő hátul. Ez azt jelenti, hogy az autó összteljesítménye 1006 lóerő körül alakul majd.

A BMW nemrégiben beszélt arról a rugalmas gyártási megközelítésről, melynek köszönhetően azonos architektúra mellett azonos gyártósoron tudnak elektromos és belső égésű motorral szerelt autókat is gyártani. Ezzel az új gyártási technológiával először majd az iX3, az i4 és az iNext modellek fognak érkezni.

A BMW-nél az M jelölésű autók mindig az alapmodellek továbbfejlesztett, a cég leányvállalata által „tuningolt” verziói, melyeken átalakítják az erőátviteli rendszert, a felfüggesztést és még sok egyéb mást is, hogy végül egy igazán gyors és impozáns jármű születhessen. Ezek a modellek körülbelül egy évvel az alapmodell megjelenése után érkeznek. A BMW következő 5-ös sorozata várhatóan csak 2023-ban érkezik majd, tehát az M változat, beleértve az elektromos kivitelt, valamikor 2024. folyamán várható. 

A BMW 5-ös szeriája egyébként már 2017. óta elérhető plug-in hibrid változatban is. A 530e 2021-es frissített változata már 288 lóerős lesz. Azonban a következő generációs M5 plug-in hibrid változata már jelentős teljesítmény növekedést fog hozni, a V8-as belső égeső motor két további elektromotorral egészítik ki, így az összteljesítmény 750 lóerő körül lesz, közel 1000 Nm nyomatékkal párosítva.