Túl fogja élni a Tesla a járványt?

0

Egyesek szerint az amerikai cég könnyen átlendülhet ezen a viharos időszakon, mások szerint azonban az egész EV-piac a katasztrófa felé tart. Ebben a helyzetben pedig ember legyen a talpán, aki 100 százalékos bizonyossággal meg tudná válaszolni a fenti kérdést. Ez jelenleg inkább lehetetlen, mint csupán nehéz. A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk most sem rest megosztani velünk tájékozott véleményét a témában, sajnos azonban ezek kevésbé relevánsak most, hiszen számtalan változó tényező befolyásolja a jövőt. Fogalmunk sincs arról, mikor érnek majd véget ezek a bizonytalan idők.

Attól függően, hogy kivel beszél az ember, a két végletet képviselő véleményeket lehet hallani. Az optimisták szerint a Tesla sokkal jobban reagál a kialakult helyzetre, mint a hagyományos autógyártók, mások pesszimista elképzelései szerint viszont összeomlás lesz a vége ennek a stratégiának. Érdekes, hogy ez a két ellentétes álláspont vetekszik egymással gyakorlatilag a Tesla indulása óta. Van egy tábor, amely minden évben „garantálja” a vállalat csődjét és abszolút kudarcát, egy másik csoport pedig meg sem kérdőjelezve a cég sikerét, maximálisan hisz a haladásban.

Eddig a Tesla támogatóinak jóslata látszott megvalósulni. Nem számított, hogy a Tesla szkeptikusai mennyire adtak hangot negatív gondolataiknak, a vállalat haladt előre. Hogy mást ne említsek, elég csak megnéznünk az elmúlt egy év részvényárfolyamát:

Ez azért elég meggyőző, a helyzet azonban most teljesen más. Ha Tesla most kudarcot vall, annak nem feltétlenül a rossz stratégia vagy hibás elemzések lesznek az okai, sokkal inkább az az előre nem látható eseménysorozat, ami a koronavírus-járvány miatt kialakult a világban. Nem lehet kiragadni vállalatokat, és azt mondani: rosszul számítottátok ki a helyzet súlyát, ezért mentek csődbe. Ezen a ponton akár egész országok is bajba kerülhetnek. 

Az biztos, hogy túl sok az ismeretlen ahhoz, hogy pontosan megjósoljuk a jövőbeni történéseket, de utánajárva a részleteknek készíthetünk néhány előrejelzést. Ben Sullins is így tett, ő úgy véli, hogy a társaság meg fogja oldani ezt a nehézséget, de fontos, hogy részletesen megvizsgálják a számokat és az általános helyzetet. Ha a szakember további témába vágó érveire kíváncsi valaki, nézzen bele az alábbi videóba:

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.

Rozsa Arpad
“Orvostanhallgatóként az egészség védelme mindennapjaim szerves részét képezi. A nyomaték és a hangtalan közlekedés mellett így kifejezetten fontosnak tartom, hogy ne szennyezzük azt a környezetet, melyben mindennapjainkat éljük.”