Zsolna lesz a Kia elektromos autógyártásának új központja 2025-től

0

A Kia zsolnai gyára, Szlovákiában, 2025-től kezdi meg az elektromos járművek sorozatgyártását, ami egy jelentős előrelépés a vállalat európai elektromos autóipari stratégiájában.

A zsolnai Kia üzem elsősorban kis- és közepes méretű akkumulátoros elektromos járművek (BEV) gyártására fog specializálódni, különösen az európai piacra szánt modellek esetében. Ez az átállás kulcsszerepet játszik a Kia célkitűzésében, hogy megerősítse pozícióját az elektromos járművek szegmensében Európában.

Amint az üzem elindítja a termelést, várhatóan a Kia új elektromos modellcsaládjának gyártására fog koncentrálni. Ide tartozik az új EV3 crossover, az EV4 ötajtós és szedán változat, az EV5 SUV, valamint a Niro EV crossover. Majd a zsolnai gyárban gyárthatják, a Kia EV2 elektromos autót, ami egy szubkompakt elektromos SUV, amelyet 2025 végén terveznek piacra dobni. Az EV2-t kifejezetten úgy tervezik, hogy megfizethető alternatívát nyújtson az európai vásárlóknak, miközben megfelel a növekvő keresletnek az öko-barát járművek iránt. A zsolnai gyár, amely éves szinten akár 330 000 járművet is képes előállítani, kulcsszerepet játszik majd a Kia szélesebb körű célkitűzésében, amely az elektromos járműpark bővítésére irányul.

A Kia Szlovakia elektromos járműgyártásra való átállása a Hyundai Motor Group globális stratégiájával összhangban történik, amely célja az elektromos autógyártás globális terjeszkedése. Szlovákia ebben a tervben kiemelt szerepet kap, mint az európai gyártás egyik központja. A zsolnai üzem továbbra is stratégiai fontosságú marad a Kia számára, hiszen nemcsak az elektromos autók iránti európai kereslet növekedését szolgálja ki, hanem hozzájárul a Kia globális környezetvédelmi céljaihoz is, amelynek középpontjában az alacsony károsanyag-kibocsátású és fenntartható közlekedési megoldások állnak​.

Ez az átállás nemcsak a Kia, hanem a teljes európai autóipar számára fontos lépés, mivel egyre több autógyártó vált elektromos meghajtásra a szigorodó kibocsátási szabályozásoknak és a vásárlói igények változásának köszönhetően. A Kia zsolnai gyára így kulcsfontosságú szereplő lesz az európai elektromos járművek piacán, és segít biztosítani a márka versenyképességét a gyorsan fejlődő elektromos autópiacon.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!