Titokban fejlesztett akkumulátort az Apple és a BYD

0

Az Apple és a kínai BYD autógyártó 2017-ben titkos együttműködésbe kezdett azzal a céllal, hogy fejlett, nagy hatótávú elektromos autó akkumulátorokat fejlesszenek. Bár az Apple később felfüggesztette az autóipari projektjét, a BYD továbbra is sikeresen hasznosítja az együttműködés során megszerzett technológiai eredményeket, amely jelentős mértékben hozzájárult vezető pozíciójuk megerősítéséhez az elektromos járművek piacán.

A két gigavállalat 2017 környékén kezdett közös munkába, egy új típusú akkumulátor rendszer kifejlesztésén dolgozva, amely lítium-vas-foszfát (LFP) cellákat használt. Az LFP technológia célja az volt, hogy nagyobb hatótávot és biztonságosabb működést biztosítson az elektromos járművek számára. Mivel az akkori akkumulátorok számos kihívással szembesültek, különösen a hatótáv és biztonság terén. Bár az Apple végül nem folytatta saját autóprojektjét, az együttműködés rávilágított, hogy a vállalat mennyire komolyan vette a fejlesztéseket ezen a területen, évente mintegy 1 milliárd dollárt fordítva a projektre. Ennek az intenzív kutatás-fejlesztési folyamatnak az eredményeit a BYD továbbra is sikeresen alkalmazza, amivel jelentősen hozzájárultak piacvezető pozíciójuk megerősítéséhez az elektromos autók szektorában.

A BYD jelenleg is a Blade akkumulátor rendszert használja járműveiben, amely jelentős mértékben az Apple és a BYD közötti korábbi titkos együttműködés tapasztalataira épül. Az Apple mérnökei a projekt során fejlett akkumulátorcsomagokat és innovatív hőkezelési megoldásokat dolgoztak ki, míg a BYD a projektbe a gyártási szakértelmét és a lítium-vas-foszfát (LFP) cellák alkalmazását hozta. Az együttműködés során felhalmozott technológiai tudás és tapasztalat alapozta meg a Blade akkumulátor rendszer fejlesztését, amely ma a BYD járműveiben a nagyobb hatékonyságot és biztonságot garantálja.

Bár az Apple és a BYD közötti együttműködés jelentős technológiai előrelépéseket eredményezett, az Apple 2023-ban végleg leállította az autóprojektjét. A megvalósítás többször is késedelmet szenvedett, és az elektromos autók piaca túl komplex gazdasági kihívásokat jelentett. Noha az autóprojekt végül nem valósult meg, az akkumulátorfejlesztés során szerzett tapasztalatok és technológiai innovációk más Apple-termékekben hasznosultak, mint például a Vision Pro-ban, a Neural Engine AI processzorban és a robotikai fejlesztésekben – írja az Automotive News.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!