Közel másfél millió tisztán elektromos autó van a német utakon

0

Jó ideje Németország az európai e-autós átállás motorja. Lényegében Németországban adják el havi szinten a legtöbb elektromos autót, legyen szó BEV, vagy éppen PHEV hajtásláncról. Bár Norvégia áll a legjobban abból a szempontból, hogy milyen az elektromos autók aránya, az ott élő népesség Németországhoz képest igen kevés. Ezért a norvégoknál eladott e-autók darabszáma sem nő olyan mértékben havonta, mint Németországban.

Márciust írunk, ezért a német hatóság (KBA) szerint érdemes megnézni, hogy mennyi elektromos autó talált gazdára Németországban. A növekedés jelentős, az elektromos ( BEV ) autók száma +39,1 százalékkal 1 408 681 darabra nőtt. A hibridek 24,5 százalékos növekedést mutattak 2 911 262 darab járművel, melyből 921 886 a konnektoros hibrid (+6,6%). A KBA nem közölt számadatokat az üzemanyagcellás járművekre vonatkozóan.

Bár a fenti számok jól hangzanak, azt azért érdemes tudni, hogy Németországban a hibridek (HEV, PHEV) nélkül is közel 44 millió személyautó van, amiben belsőégésű motor található. Szóval van még hova kifutnia az e-autók felfutásának a következő években, illetve azt is látni, hogy az elektromos meghajtás jellemzően a dízeles autók kárára tud növekedni. A benzines autók 1,1, a dízelautók eladásai 2 százalékkal estek vissza, valószínűleg az elektromos autók térnyerésének köszönhetően. Érdekesség, hogy az eddig szintén környezetkímélőnek tartott gázos (CNG, LNG) autók eladásaiban is jellemzően 4 százalék körüli visszaesés volt tapasztalható a tavalyi évben a németeknél.

Amit érdekes lesz megfigyelni, hogy az e-autós eladások hogyan alakulnak majd a 2024-es évben, hiszen idén eddig nem volt állami támogatás ezekre az autókra Németországban. Az utolsó ilyen program 2023 decemberében véget ért, és nem is tűnik úgy, hogy tervezne hasonlót a német állam idénre. Az ok viszonylag egyszerű és érthető: nincs erre kerete az államnak.

Az idei év első hónapjában 22 474 új elektromos autót regisztráltak, ami 10,5 százaléka piaci részesedésnek felelt meg az új eladásokban, tavaly ez 18 százalék volt.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!