Tisztán elektromos EQB lett a kétmilliomodik legyártott autó Kecskeméten

0

Októberben legyártották a kétmilliomodik autót a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában, amely egy kék színű, tisztán elektromos hajtású, ötüléses EQB modell lett – közölte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a kecskeméti üzemben jelenleg a Mercedes-Benz A-osztály, a CLA Coupé és Shooting Brake, valamint a tisztán elektromos EQB modellek készülnek. A tavalyi év során több mint 174 ezer jármű gördült le a gyártósorokról. Emellett a Mercedes-Benz 2024-ben elnyerte a Randstad Awards díjat mint az autóipar legvonzóbb munkáltatója, és az elmúlt tizenegy évben tízszer végzett dobogós helyen a „Legvonzóbb munkáltató” felmérésben – áll a tájékoztatóban.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában 2012-ben kezdődött a kompakt modellek gyártása, szoros együttműködésben a dél-németországi Rastattban található üzemben. Az első gyártott modell a B-osztály volt, majd 2013-ban indult a négyajtós CLA Coupé gyártása – ez az első olyan Mercedes-Benz modell, amely kizárólag Kecskeméten készül, és innen szállítják világszerte. Három évvel ezelőtt, 2021-ben a tisztán elektromos EQB modell gyártásának megkezdésével Kecskeméten elindult az első magyarországi sorozatgyártású elektromos jármű előállítása.

A kecskeméti gyárban mind a belső égésű, csúcstechnológiás motorral felszerelt, mind a teljesen elektromos járművek ugyanazon a gyártósoron készülnek, biztosítva ezzel a gyártási folyamatok rugalmasságát és hatékonyságát. Továbbá a közlemény szerint az elektromos autókra való átállás ütemét a piaci viszonyok és a vásárlói igények fogják meghatározni.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára jelenleg jelentős bővítésen megy keresztül az új MMA (Mercedes-Benz Modular Architecture) és MB.EA (Mercedes-Benz Electric Architecture) modellek gyártására való felkészülés részeként. A több mint 1 milliárd eurós beruházás keretében egy új karosszéria- és összeszerelő üzem, valamint egy akkumulátorbeszerelő létesítmény is épül.

A közlemény alapján az MMA és MB.EA platformokra való átállás részeként zajló gyártási átszervezés növeli a foglalkoztatottságot a kecskeméti gyárban és a helyi beszállítói hálózatban, ami középtávon számos új, magas színvonalú munkahelyet hoz létre.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2023-ban tovább növelte árbevételét: az előző évi, csaknem 4 milliárd euró helyett tavaly több mint 5 milliárd eurót ért el. Az adózás előtti nyereség is emelkedett, 2022-ben több mint 96 millió euró, tavaly pedig mintegy 103 millió euró volt. A kecskeméti gyárban 2023-ban 4477 főt foglalkoztattak.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!