A Tesla viszi el Indonézia nikkelkészletének többségét

0

Indonézia novemberben tervezi elindítani a nikkel alapú anyagok exportját az Egyesült Államokba, melyeket elektromos autók akkumulátorainak gyártásához használnak. Bahlil Lahadalia, az ország energiaügyi minisztere elmondta, hogy a Tesla lesz az egyik fő vásárló, aki ezt az akkumulátorgyártáshoz szükséges nyersanyagot megkapja.

Indonézia novemberben tervezi megkezdeni a nikkel alapú anyagok exportját az Egyesült Államokba, melyeket elektromos autók akkumulátoraihoz használnak fel. Bahlil Lahadalia, az ország energiaügyi minisztere szerint a Tesla lesz a fő vásárló, amely megkapja ezt az akkumulátorgyártáshoz szükséges előállító anyagot. A Reuters szerint Bahlil így fogalmazott: „A következő hónapban exportálunk előállító anyagot az USA-ba a Teslának, Weda Bay-ből.”

Egy 2022-es jelentésben egy másik indonéz tisztviselő arról számolt be, hogy a Tesla körülbelül 5 milliárd dollár értékű megállapodást kötött indonéz nikkel-feldolgozó vállalatokkal akkumulátor-alapanyagok vásárlására. A Tesla akkor nem kommentálta ezt az információt, és most sem kívánt nyilatkozni a miniszter legutóbbi bejelentéséről.

Indonézia jelentős nikkelkészletekkel rendelkezik, és célja, hogy ezt az erőforrást saját országában dolgozza fel, így támogatva az akkumulátorgyártás és az elektromosjármű-ipar kiépítését. Ennek érdekében ideiglenesen leállította a nyers nikkel exportját, hogy biztosítsa az alapanyagot a helyi iparágak számára.

Ennek a stratégiának köszönhetően több nemzetközi vállalat jelentett be nagy volumenű befektetéseket az országban, például a Hyundai és az LG nemrég nyitott meg egy akkumulátorcella-gyárat, míg a Hyundai 2022-ben elindította elektromos autókat gyártó üzemét is. A Toyota és a BYD szintén tervezi, hogy helyi gyártással kapcsolódik be az indonéz piacra. Továbbá a kínai CATL leányvállalata partnerségre lépett az Indonéz Akkumulátor Társasággal (IBC), hogy közösen akkumulátorcellákat gyártsanak az országban. A Tesla is érdeklődést mutatott egy gyár létesítése iránt Indonéziában, bár ez a projekt egyelőre még nem valósult meg – számol be róla az electrive.com.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!