Működnek az MVM Mobiliti első 300 kW-os elektromos autótöltői

0

A Magyarország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti elsőként Törökbálinton adta át az MVM Ultra projekt keretében, az Európai Unió CINEA szervezete által támogatott forrásból megvalósított töltőállomását. A program során Magyarország TEN-T- (Trans-European-Network – Transportation) úthálózatának törzshálózatán – az első ütemben 10 helyszínen – kerül sor olyan 600 kW összteljesítményt biztosító töltőállomások telepítésére, amelyek minimum 150 kW-os töltőfejekkel ellátottak, így az ügyfelek számára még gyorsabb és kényelmesebb töltést tesznek lehetővé a nagy forgalmú helyszíneken is. 

Az Európai Unió CINEA szervezete és az MVM Mobiliti Kft. által aláírt szerződés alapján a Mobiliti a könnyű elektromos járművek számára nyilvánosan hozzáférhető töltőállomások hálózatának kiépítése céljából indított projekt keretében telepít 600 kW-os, négy töltőponttal felszerelt, egyenként legalább 150 kW teljesítményű töltőfejekkel rendelkezőtöltőállomásokat a CEF2 (Connected European Facility, Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) támogatásával. Az így megvalósuló infrastruktúrafejlesztések jelentős mértékben hozzájárulnak a hazai környezetbarát közlekedés elterjesztéséhez, segítve ezzel a hazai és az európai uniós klíma- és környezetvédelmi célok elérését.

Az Auchan áruházlánccal hosszú évek óta együttműködő Mobiliti a törökbálinti helyszínt követően Miskolcon, majd a budakalászi, a csömöri, a dunakeszi, a fóti, a kecskeméti, a maglódi, a székesfehérvári és a szolnoki Auchan áruházak parkolóiban valósítja meg beruházásait. A helyszínenként két-két darab 300 kW-os Alpitronic Hypercharger berendezés dupla 150 kW-os CCS2 töltőfejjel rendelkezik, amely egy időben négy autó gyors töltését teszi lehetővé, és segíti a gyors és hatékony töltést a nagy ügyfélforgalmat bonyolító helyszíneken.

Deme Krisztián, az MVM Zrt. ügyfélkapcsolati vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy az MVM Csoport számára a fenntartható jövő megteremtése és az elektromobilitás támogatása kiemelten fontos, a vállalatcsoporthoz tartozó MVM Mobiliti aktívan részt vesz az elektromobilitás népszerűsítésében és terjesztésében. Az MVM Mobiliti számára fontos célkitűzés, hogy a töltőkön nyújtott, egységes és megbízható szolgáltatásokon túl megfeleljen a jelen és a jövő elvárásainak, és folyamatosan tökéletesítse az MVM Csoport ügyfeleinek teljes körű kiszolgálását.

A környezettudatos intézkedések a kereskedelmet éppúgy érintik, mint az üzletek működését vagy az odajutást. Az elektromos autók használatának népszerűsítéséért öt évvel ezelőtt kezdtünk el e-töltőoszlopokat telepíteni az áruházi parkolókba, hogy ezzel a szolgáltatással is segítsük a környezetkímélőbb autózás elterjedését Magyarországon. Nagyon örülünk a mostani együttműködésnek és bízunk benne, hogy a jövőben minél többen választják majd ezt a környezetkímélő megoldást” – mondta Széll Hajnalka, az Auchan országos marketing és vásárlói kapcsolatok igazgatója

A Mobiliti a törökbálinti töltőkön az átadást követő egy hónapig, azaz 2024. augusztus 15-ig bruttó 150 Ft/kWh bevezető áron biztosítja a töltési szolgáltatást regisztrált felhasználóinak.

A projekt összköltsége: 1,217 milliárd forint, amelyből a támogatás összege: 1,5 millió euró. A projekt megvalósítására a támogatási szerződés megkötésétől számított 36 hónap áll rendelkezésre, mely 2025 januárjában ér véget.

A projekt során az MVM Mobiliti az alábbi tíz Auchan áruháznál telepít töltőket:

  • 8000 Székesfehérvár, Holland fasor 2., hrsz. 7897/1100
  • 2120 Dunakeszi, Nádas u.6., hrsz. 7151/3
  • 2234 Maglód, Eszterházy János u.1., hrsz. 4287/7
  • 2011 Budakalász, Omszk park.1., hrsz. 1861/13
  • 2151 Fót, Fehérkő u. 1., hrsz. 5201/8
  • 5000 Szolnok, Felső Szandai rét 1., hrsz. 19605/11
  • 2045 Törökbálint, Torbágy u. 1., hrsz. 3203/3
  • 6000 Kecskemét, Dunaföldvári út 2., hrsz. 21969/1
  • 3527 Miskolc, József Attila utca 87., hrsz. 12956/7
  • 2141 Csömör, Határ út 6., hrsz. 2987/10

A 2022-ben elnyert, 10 helyszínre szóló támogatási forrás mellett a Mobiliti újabb, 3 000 000 euró összegű támogatásból a későbbiekben az ország további 20 helyszínén, így összesen 30 lokáción létesíthet 600 kW teljesítménnyel működő elektromos töltőállomásokat a magyarországi TEN-T-közúthálózat egyes szakaszainak elektrifikációja céljából kiírt projekt keretében.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!