Megkezdte a Volvo az e-autók gyártásának áttelepítését Belgiumba

0

Sajtóértesülések szerint a Volvo Cars megkezdte a Kínában gyártott elektromos autók gyártásának áttelepítését Belgiumba – és a jelek szerint hamarosan Belgiumból érkezhet meg az EX90 zászlóshajó is ami a forradalmi akkumulátor útlevelet is megkapja.

Többször volt már szó róla, hogy a megnövekedett kereslet miatt a Volvo Cars áttelepíti ezen elektromos modellek gyártását Kínából Európába. Ennek több pozitív hozadéka is lehet, de a legfontosabb talán az, hogy az igényeket így helyi gyártással lehet kielégíteni. Továbbá megspórolva ezzel nem kevés logisztikai költséget, hiszen így nem kell a Kínában legyártott autókat Európába hajóztatni drága pénzen. Nem beszélve a hajóztatás környezeti terheléséről.

Ez leginkább az EX30 kapcsán jelenthető ki, aminek a gyártását a fenti cikk értelmében a belga Gent melletti gyárában is megkezdi a Volvo. Ha lehet hinni a Bloomberg és a The Times magazinok értesüléseinek, akkor a Volvo Cars további gyártókapacitásokat fog átirányítani a kontinensre, elsőként az EX90 gyártását.

Az okok között az is szerepelhet, miszerint a Geely tulajdonban lévő autómárka szeretné elkerülni a nagy eséllyel hamarosan megjelenő kínai büntetővámokat, melyek révén drágulnának a Volvo modellek is. Ugyanakkor a nagy kérdés az, hogy mi lesz a jövőre tervezett belga gyártásindítás és a jelen között, ugyanis az EU-nak a napokban kell majd állást foglalnia az ügyben. Ha pedig lesz büntetővám a Kínából érkező elektromos autókra, akkor a Volvónak is le kell ezt reagálnia, ami nem tenne jót az eladásoknak.

A Volvo azt nyilatkozta a The Timesnak, hogy korai következtetéseket levonni az EU-bizottság vizsgálatáról és a lehetséges intézkedésekről, amelyeket az autógyártónak meg kellene tennie, ha kereskedelmi akadályokat vezetnének be. „Nyomon követjük az EB vizsgálatát és nem nyilatkozhatunk bővebben mindaddig, amíg az EB döntést nem hoz” – mondta a szóvivő. Egy esetleges vám bevezetése akár 25-30 százalékkal is megdobhatja majd egy ilyen elektromos autó árát, még akkor is, ha azon európai márka jelvénye van.

A jövőben nem csak az EU-országokba, de akár az Egyesült Királyságba is importálna olyan elektromos autókat a Volvo melyeket Gentben gyártanának. A Volvo Cars is megerősített ezt, mondván, hogy olyan helyen akarja gyártani autóit, ahol a lehető legtöbbet el tudja adni. Az EX90 kapcsán jelenleg két helyszín tudott: az Egyesült Államokban (Ridgeville, Dél-Karolina) és Daqingban (Heilongjiang) Kínában.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!