Jön a még erősebb, tisztán elektromos Cupra Born

0

A CUPRA, mint márka eleve a sportos autózásról és a dinamikus haladásról szól a kezdetek óta. Azonban most még erre is rádob egy lapáttal a csapat, ugyanis jön a Born VZ, ami a hétköznapi CUPRA Born teljesítményre hangolt változata lesz.

Hasonlóan az alapkiadáshoz, a VZ is a Volkswagen MEB platformjára épül meg, és ennek fényében szinte biztos a zwickaui összeszerelés, bár erről a sajtóanyag nem beszél.

A Cupra Born VZ teljesítménye 240 kW, a Cupra szerint ez 40 százalékos növekedés a 170 kW-os csúcsteljesítményű e-Boost változathoz képest. A nyomaték is 545 Nm-re nőtt, ami 75 százalékkal több, mint a Born összes többi változatánál. Azt azonban szintén nem lehet kiolvasni a sajtóanyagból, hogy a Born VZ hátsó, vagy összkerék meghajtású lesz-e. A hajtáslánc az APP550-es, amiből ezúttal tényleg kifacsarták a maximumot, mert a többi MEB-alapú VW-Csoportos modell esetében jellemzően 210 kW-ban van maximalizálva ez az adat.

Az akkupakkon is reszeltek kicsit, bár az extra 2 kWh árán 77-ről 79 kWh-ra növelt akkupakk esetében ez nem igazán nagy előrelépés. Ezzel az új akkupakkal a Cupra Born VZ 570 km WLTP hatótávot képes kipréselni magából. Ez utóbbit nyilván a higgadt vezetési stílus árán tudjuk elérni, ha elkezdünk az autóval csapatni, jó eséllyel erősen lecsökkent hatótávval találkozhatunk.

Az AC ágon ülő fedélzeti töltő teljesítménye marad 11 kW és sajnos felárét sem lehet nagyobbat kérni. DC ágon 185 kW a vonatkozó adat, amivel 10-ről 80 százalékra 30 perc alatt feltölteni az akkupakkot.

Az adaptált hajtás mellett további finomítások is történek a külső tekintetében is, melyek kizárólagos oka a jobb menetdinamika. Még a típus neve is a sebességre utal, ugyanis a VZ a spanyol Veloz szóból jön, ami azt jelenti, hogy „gyors”. A végsebesség is 160-ról 200 km/órára nőtt, és a Born VZ 5,7 másodperc alatt teljesíti a normál sprintet álló helyzetből 100 km/h-ra.

A Cupra Born VZ esetében a kiszállítások 2024 harmadik negyedévének végén fog elérhetővé válni, a rendelhetőség pedig már a második negyedévben megkezdődik.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!