Megszűnik a Focus, és több ezer munkást küld el a Ford

0

Többször előkerült az a pletyka, hogy a Ford elhagyhatja több bejáratott nevét, és nem sok esély van ezek visszatérésére sem. A szóbeszédek a Ford Focus és a Ford Fiesta kapcsán merültek fel leginkább. A Fiestánál már meg is történt a búcsú, de a méltán híres Focus is hasonló kilátások elé nézhet hamarosan.

Először 2022-ben érkeztek a hírek a Ford ilyen irányú ténykedéseiről, ugyanis a Ford Motor Company új irányelve szerint a vállalat mostantól teljes mértékben az elektromos mobilitás fejlesztésére összpontosítana. Már akkor lehetett olyan híreket hallani, hogy a Ford Spanyolországba költözteti át e-autógyártását és nem kíván a németországi gyárával olyan mértékben foglalkozni, hogy azt átalakítsa e-modellek gyártására.

2024 lehet a Focus utolsó éve, legalábbis az európai gyártás tekintetében, már ha lehet hinni az Automotive News magazin cikkének, mely szerint a Ford közel 3500 embert küld el a németországi Saarlouis melletti üzeméből, ahol már az 1-es Focus is készült. Itt jelenleg összesen 4500 ember dolgozik, közülük összesen nagyjából 1000 főnek lesz lehetősége átképzéssel másik munkát kapnia, a maradék 3500 főnek távoznia kell. Jó hír ezeknek a dolgozóknak, hogy a mögöttük álló szakszervezet (IG Metall) meg tudott egyezni a dolgozók esetében egy kedvezményes „lelépési csomagról”, ami révén minden érintett munkavállaló igen kedvező feltételekkel távozhat.

A Ford tavaly megpróbálta menteni a menthetőt és több lehetséges befektetőnek is felajánlotta az üzem megvásárlását, köztük volt az azóta már magyarországi üzeme megépítése mellett döntött BYD is, akik az ábra szerint végül nem vették át a gyárat, ahogyan a többi megkeresett vállalat sem érdeklődött felőle.

Németország mostanában nem áll túl jól ilyen téren, ugyanis a Volkswagen is hasonló döntést volt kénytelen meghozni több üzeme és divíziója kapcsán, így a zwickaui üzem és a szoftveres részlegük (CARIAD) is jelentős mértékű munkaerőtől volt kénytelen megszabadulni.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!