Meglepően jó áron debütált a BYD legújabb elektromos autója idehaza

0

A BYD, az új energiákkal hajtott járművek globális vezető gyártója új modellel bővítette európai modellkínálatát. A tisztán elektromos hajtású BYD SEAL U sokoldalú, jövőbe mutató, középkategóriás SUV, amelynek típusnevében az U, az angol “Utility” (hasznosság) szóból származik. A SEAL U ennek megfelelően praktikus és kényelmes családi autó, látványos formavilággal, magas szintű és értékes szolgáltatásokkal, valamint gazdag alapfelszereltséggel. 

A SEAL és a DOLPHIN után a SEAL U a BYD vizek esztétikájából ihletet merítő Óceán-sorozatának immár harmadik tagja. A megjelenés karakterisztikus eleme az orr íves vonalakkal megrajzolt X-formája. Az U vonalú fényszórók a motorháztetőbe simulnak, így alakul ki az Óceán-sorozatra jellemző jellegzetes orrkép. A lámpatestek kettős optikája szintén a high-tech megjelenés fontos és hangsúlyos formaeleme.

Az áramvonalas, kiegyensúlyozott forma- és felületarányokkal operáló megjelenés az oldalakon is folytatódik; az erős felső övvonal a fényszóróktól egészen a hátsó lámpákig húzódik. 

A BYD SEAL U utastere prémium hangulatú, a modern és az elegáns ízléses ötvözetét kínálva. Finom tapintású felületek, magas minőségű kidolgozás, körülölelő és sokszínű hangulatvilágítás.  Az ülések, az ajtókárpitok, a középkonzol és a műszerfal egyes részeinek huzata vegán bőr, kontrasztos kettős tűzéssel. A középkonzol sebességváltó-választókar körül része klasszikus kialakítású, a váltógomb anyaga kristály, ami jól rímel az óceánok inspirálta formavilágra. A nagyméretű első ülések elektromosan állíthatók, fűthetők és szellőzésük is az alapfelszerelés része, a műszerfal két nagyméretű képernyője pedig a márka high-tech színvonalának és technológiáinak szimbóluma. Kialakításukkal a beltér kényelméhez is hozzájárulnak, hiszen rajzolatuk éles, kiválóan leolvashatók, az érintőképernyő menürendszere pedig egyszerűen kezelhető. A nagyméretű, elcsúsztatható panorámatető tovább fokozza a tágas belső kellemes térérzetét, a magasabb felszereltségeknél légtisztító rendszerrel is kiegészített PM2.5-ös szűrő pedig garantálja az utastér levegőjének tökéletes tisztaságát.

A márka európai kínálatában a hétüléses TANG alá pozícionált ötüléses középkategóriás SUV 4,785 mm hosszú, 1,890 mm széles és 1,668 mm magas. 2,765 mm-es tengelytávjával, és teljesen sík padlókialakításával a SEAL U tágas lábteret kínál a hátul utazóknak, ugyanakkor merev padlólemeze révén működése minden körülmények között csendes, a vibrációk visszafogottak. A beltér praktikus kialakítására komoly hangsúlyt fektettek a tervezők: a hátsó üléssor osztottan (60:40 arányban) előre dönthető, így az alapesetben is tágas, 552 literes csomagtér akár 1,440 literig is kibővíthető. A pakolóhelyek szintén egyszerűen használhatók; a középkonzolon két pohártartót alakítottak ki, ugyanakkor négy USB csatlakozó, és két telefon egyidejű töltésére is alkalmas vezeték nélküli töltőhely is található itt. A SEAL U-t külső fogyasztók ellátására szolgáló V2L (Vehicle-to-Load) funkcióval is felszerelték.

A BYD többi Európában forgalmazott modelljéhez hasonlóan a SEAL U is a márka saját fejlesztésű, kobaltmentes Blade akkumulátorát használja. A különleges szerkezeti kialakítás célja a lehető legmagasabb szintű biztonság, stabilitás, tartósság és teljesítmény elérése, a legjobb térkihasználás mellett. Az akkucsomag több hosszú és lapos kialakítású cellából épül fel, a bennük használt katód alapanyaga lítium-vasfoszfát (LFP), ami a tartósságra és a biztonságosságra is előnyösen hat, hiszen hőstabilitása kiváló. A SEAL U akkujának energiasűrűsége élvonalbeli, akár a 145 Wh/kg értéket is elérheti. 

A Blade akkuk biztonsági kvalitásait kiválóan példázza az akkumulátorok vészhelyzeti (baleseti) hőstabilitását vizsgáló legkeményebb rövidzárlati teszteken mutatott kiváló teljesítmény is.

A BYD SEAL U kétféle felszereltséggel érkezik (Comfort és Design), mindkettőhöz önálló hajtáslánci felépítés tartozik. Mindkét szint elsőkerék-hajtású, állandó mágneses szinkronmotorjának teljesítménye 160 kW, a forgatónyomatéki maximum pedig 330 Nm. Ezzel a hajtással a SEAL U végsebessége 175 km/h.

A Comfort modellváltozat 71.8 kWh kapacitású akkumulátora 420 kilométeres (WLTP ciklus, vegyes) hatótávolságot kínál, a Design 87 kWh-s telepével pedig 500 kilométer is elérhető. Mindkét modellben alapfelszerelés a 11 kW teljesítményű háromfázisú fedélzeti töltő, és akár a 140 kW-os egyenáramú gyorstöltés felvételére is képesek. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a SEAL U akkumulátora mindössze 27-28 perc alatt 30-ról 80%-ra tölthető. Az alacsony fogyasztásban és az ezzel járó hosszú hatótávolságban az áramvonalas karosszériakialakítás (Cd: 0,32) és a Blade akku kiváló tulajdonságai mellett a magas hatásfokú 8 az egyben hajtáslánc is fontos szerepet játszik. Ebben a hajtás nyolc kulcsfontosságú elemét integráló, 88 százalékos hatásfokú kialakításban hőszivattyú ügyel az akkumulátor hőstabilitására, amely révén minden külső körülmény mellett garantált a magas elektromos teljesítmény.

A BYD SEAL U európai kiszállításai februárban indulnak. A kínálat kétféle felszereltségből áll, mindkettőhöz saját hajtáslánc-konfiguráció tartozik. Hatféle külső szín, és két utastéri árnyalat választható, a 16 334 110 forintos induló ár kifejezetten versenyképes a hazai piacon. A BYD 6 éves, vagy 150,000 km-es teljes körű gyártói garanciával kínálja a SEAL U-t, a legalább 70 százalékos akkumulátorkapacitásra pedig 8 évet, vagy 200,000 km-t szavatol. A 8 éves, vagy 150,000 km-es általános garancia a villanymotorra is érvényes. A teljes árlista ide kattintva tölthető le.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!