Svájcban már az út menti támfalakon is napelemek lógnak

0

Az északkelet-svájci Appenzell Ausserrhoden kanton célul tűzte ki, hogy 2035-ig a villamos energiájának legalább 40%-át megújuló energiaforrásokból állítja elő. A cél elérése érdekében, eddig egy még sehol sem látott újdonsággal próbálkoznak a kanton vezetői.

Egészen pontosan a 756 darab napelem panelből álló rendszert függőlegesen rögzítették egy út menti 75 fokos támfalra. A panelek teljesítménye 325 kW, energiahozamuk pedig várhatóan 230 000 kWh évente. Mindez pedig nagyjából 52 svájci háztartás éves fogyasztásának felel meg.

A megtermelt energiát a St. Gallisch-Appenzellische Kraftwerke energiaszolgáltató hálózatába táplálják majd, cserébe átvételi tarifát kap a kanton. Továbbá a rendszer az aszfalthoz való közelsége miatt a napelemek alkatrészei rendkívül nagy korróziónak vannak kitéve, ezért a legnagyobb védelem érdekében a fontosabb rögzítési pontok eloxáltak.

A telepítő K2 Systems szerint „különösen a téli hónapokban (amikor a fogyasztás és a külföldi áramimporttól való függés a legmagasabb), a függőlegesen elhelyezett modulok nagyon jó villamosenergia-hozamot érnek el.”

Jó látni, hogy a világ számos országában különböző lehetőségekkel próbálják meg felfogni és felhasználni a nap energiáját. Idehaza mikor fognak engedélyeztetni egy ilyen rendszert?

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!