Legördült az első 1247 lóerős ZEEKR fenevad a gyártósorról

0

A kínai ZEEKR általában nem szokott vaktában lövöldözni és bizonyára a sportos 001 FR esetében sem lesz ez másként. A gyártó a hivatalos premiert most péntekre ígérte és ahogyan a 001 esetében is volt, a kiszállítások rögtön megkezdődhetnek a teljesítményre hangolt FR esetében is, ugyanis Kínában nemrég elkészült az első darab.

A típus bemutatkozás a világnak idén szeptemberben volt, amivel a ZEEKR rögtön a Tesla Model S Plaid babérjaira törne. Az autó négy elektromos motorral rendelkezik, 1247 lóerővel és 280 km/h végsebességgel. Az első tengelyen lakó motorok teljesítménye 155 kW, míg a hátsón lévőké 310 kW. Az FR egyébként a Future Roads rövidítése. A ZEEKR 001 FR 800 V-os platformra épül, a CATL 100 kWh-s Qilin akkumulátorával, továbbá az 001 FR 15 perc alatt 10%-ról 80%-ra tölthető fel egy erre alkalmas töltőn. Az autó külön érdekessége, hogy a négy motor révén képes egy helyben megfordulni (Tank Turn).

A fenti képen is látható, első legyártott darab bizonyára abból a sok megrendelt darabból az egyik, amit a ZEEKR elmondása szerint a premier utáni első 15 másodpercben adtak le a lelkes vásárlók. A gyártás beindításáról az örömhírt a kínai autógyártó a mai napon a Weibo oldalán osztotta meg, amely a 001 legelső FR verzióját mutatja be a ZEEKR alkalmazottjaival körülvéve.

Bár néhány adat már most is ismert, a teljes specifikációs listát csak pénteken (vagy később) fogja ismertetni a ZEEKR, a premierrel egyidőben. Ezenkívül a ZEEKR megosztotta, hogy a korábbi finn Forma-1-es pilótát, Kimi „Iceman” Räikkönent felvette tanácsadónak az FR köré felépítendő sportos élmény megteremtése érdekében. Räikkönen 2001 és 2021 között versenyzett, ebben volt pár év F1 is, szóval, ha valaki, akkor ő elég jó tanácsokkal láthatja el a marketingeseket.

A cég szeptemberi hírei szerint a 001 FR szállítások várhatóan még október vége előtt megkezdődnek Kínában. Aki pedig európaiként vágyik a 001 FR-re, annak is lesz lehetősége hamarosan a vásárlásra.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!