Jövőre gyártja le az utolsó dízelmotoros autóját a Volvo

0

Az egyik nagymúltú autógyártó, a Volvo elsőként lépte meg, hogy teljes egészében az elektromos hajtásra fog átállni. Ennek egyik jelentős állomásához érkezik jövőre a svéd kínai vállalat, ugyanis utolsó dízelmotoros autója ekkor fogja elhagyni a gyárat.

2021 márciusában Henrick Green, a Volvo technológiai igazgatója így magyarázta az átállást: „A belső égésű motorral szerelt autóknak nincs hosszú távú jövője.”

A Volvo volt az első autógyártó vállalat aki bejelentette elkötelezettségét amellett, hogy 2030-ra teljesen átáll elektromos autógyártóvá. Ugyanis ez lesz az az időpont, mikorra a Volvo fokozatosan megszünteti az ICE és a hibrid modelljeit, hogy ezek helyét a teljesen elektromos hajtás vegye át.

A korábbi vezérigazgató, Håkan Samuelsson több mint két éve kifejtette, hogy „a sikerhez nyereséges növekedésre van szükségünk”. Továbbá Samuelsson hozzátette: „Tehát ahelyett, hogy egy zsugorodó üzletbe fektetnénk be, úgy döntünk, hogy a jövőbe fektetünk be – az elektromosságba.”

A Volvo leállítja a dízelautók gyártását

A Volvo kedden megerősítette a New York-i Climate Week rendezvényen korábbi elkötelezettségét a teljesen elektromos jövő mellett, és ígéretet tett arra, hogy jövőre leállítja a dízelmotorral szerelt autók gyártását. Az új vezérigazgató, Jim Rowan kifejtette: „Az elektromos hajtáslánc jelenti a jövőnket, és jobbak a belső égésű motoroknál: kevesebb zajt, kevesebb vibrációt, kevesebb szervizköltséget hoznak ügyfeleink számára, és persze nulla károsanyag-kibocsátást is.”

A Volvo azon döntése, hogy leállítja a dízelmotorral szerelt autók gyártását, jól mutatja, hogy milyen gyorsan változik az autóipar. 2019-ben még a Volvo eladásainak a többségét a dízelmotoros járművek adták, azonban tavaly már fordult a kocka és a svéd gyártó eladásainak mindössze 8,9 százalékát adták a dízelmotorral szerelt járművek.

„Négy évvel ezelőtt a dízelmotor volt a kenyerünk Európában, ahogy a legtöbb más autógyártó esetében is” – szögezte le a vállalat.

A Volvo jelenleg teljesen elektromos modelljei közé tartozik a C40 Recharge és az XC40 Recharge, melyeket az EX90 és az EX30 követ.

Az autógyártó azt reméli, hogy a dízelmotorokról szóló bejelentésével más vállalatokat is arra ösztönöz, hogy bátrabban lépjenek fel az éghajlatváltozás ellen.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!