Cybertruck-szerű lesz a 9 millió forintos kis Tesla

0

A Tesla – reméljük – hamarosan megjelenő, 25 000 dolláros elektromos autója és a dedikált robotaxi járműve egyaránt futurisztikus megjelenést kaphat.

Walter Isaacson, a híres életrajzíró az elmúlt néhány évben szinte végig követte Musk életét és munkásságát, amiről hamarosan megjelenő könyvében fog írni. Egy premier előtt pedig gyakran megtörténik az, hogy bizonyos titkosnak vélt információk napvilágot látnak, hogy némi hype-ot keltsen a megjelenés előtt. Így történt az is, hogy Isaacson a könyvének egy szövegrészletében az olcsó, 25 000 dolláros Tesla és a régóta várt robotaxi jövőjéről ír.

Mint kiderült, 2021 novemberében kezdődtek meg a belsős megbeszélések a dedikált robotaxi ötletéről a Teslánál. Ekkor Musk azt akarta, hogy a járműben ne legyen kormánykerék vagy bármilyen pedál. Azonban a Tesla vezető mérnökei és a főtervező, Franz von Holzhausen folyamatosan visszautasította Musk ezen ötletét. Majd 2022 augusztusában – miután hónapokkal azelőtt bejelentette a robotaxit – Musk gondolatai nyertek. Ekkor azt mondta a Tesla vezetője, hogy „ezt a járművet tiszta robotaxinak kell megtervezni. Vállalom a kockázatot, én leszek a hibás, ha valami gond lesz. De, nem fogunk kétéltű békát tervezni. Mindannyian az autonómián vagyunk.”

Majd Elon ezt mondta a könyvírónak: „Ez lesz az a termék, ami a Teslát tízbilliós vállalattá növeli. Az emberek még száz év múlva is erről a pillanatról fognak beszélni.”

Annak ellenére, hogy egy évvel korábban már bejelentették a 25 000 dolláros Teslát, csak 2022 szeptemberében indult el igazából a projekt. Ekkor Musk olyan adatokat mutatott a mérnököknek, hogy a Teslának sokkal olcsóbb járműre van szüksége ahhoz, hogy elérje a kitűzött célját. Ezért új gyártási tervet találtak ki, mely szerint a robotaxi és a 25 000 dolláros olcsó Tesla is ugyanazon a következő generációs gyárban fog készülni. Minden bizonnyal ez lesz a jövőbeli mexikói gigagyár.

A hírek szerint Muskot „nem izgatta” a 25 000 dolláros kis Tesla gondolata, míg egy 2023 februári meetingen be nem mutatták a vezérigazgatónak az olcsóbb és a robotaxi koncepciójárművét egymás mellett. Musk imádta a két „futurisztikus, Cybertruck-szerű elektromos autót.”

Reméljük, hogy a könyvet és a 25 000 dolláros kis Teslát is hamarosan bemutatják.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!