Az eCitant is teljesen elektromosította a Mercedes-Benz

0

A Mercedes-Benz Vans új példát mutat a helyi emissziómentes szállítás terén: a közepes és a nagyméretű haszongépjárművek után a kompakt kategóriában is tisztán elektromos hajtású megoldást kínál.

A haszongépjárművek szegmensében bemutatkozó eCitan zárt áruszállító modell kétféle hosszúsággal, 4498 mm-es kompakt, valamint 4922 mm-es hosszított verzióban is elérhető lesz. Tourer változatban a kereskedelmi személyszállítás céljára kezdetben kompakt kivitelben lesz elérhető, még a hosszabb változat később kerül piacra.  

Modelltől függően a WLTP szerinti hatótáv 280 és 284 kilométer közötti. Ez a hatótáv megfelel a kereskedelmi ügyfelek igényeinek, akik a kompakt modelleket jellemzően rövid távokon használják városi környezetben. Fontos előny: a terhelhetőség és a raktér mérete hasonló a hagyományos motorral hajtott Citan modellekéhez. A kompakt zárt áruszállító esetében a raktér térfogata 2,9 köbméter és akár 544 kilogramm, a hosszabb változatnál pedig 3,7 köbméter és akár 722 kilogramm. terhelést is elbír Az eCitan 90 kW-os változatának alap induló ára körülbelül 36.000 euró lesz a kompakt zárt áruszállító esetében. 

A kiszállításokra optimalizált zárt áruszállítóval ellentétben az eCitan Tourer a helyi emissziómentes személyszállítás specialistája. A Tourer esetében alapár része a felfelé nyíló ablakkal ellátott csomagtérajtó és a második tolóajtó, ugyanakkor kérésre kétszárnyú hátsó ajtómegoldással is elérhető. A hátsó sor ülései 1/3-2/3 arányban dönthetők. Számos tárolási lehetőség fokozza az eCitan Tourer praktikumát. Opcionálisan az első ülések háttámlájára nyitható kis asztalokkal is rendelhető az eCitan Tourer második üléssorának utasai számára, amelyek akár írófelületként vagy ételfogyasztás céljából is jó szolgálatot tesznek. A kihajtható asztalok pohártartóval is rendelkeznek. A Tourer opcionális felszereltségi listáján megtalálhatók még az első ülések háttámlájának ülészsebei is.

Az eCitan elektromotorjának csúcsteljesítménye 122 lóerő (90 kW). A maximális forgatónyomaték 245 Nm, ami már az indulástól kezdve elérhető, mely különösen erőteljes gyorsulást biztosít álló helyzetből. A lítium-ion akkumulátor ütközésvédett helyen, az alvázban helyezkedik el a hátsó tengely előtt, nettó kapacitása pedig 45 kWh. Az elektromotor az eCitan első kerekeit hajtja. Az erőforrás szinkronmotor, mivel a gerjesztett mágneses mezővel szinkronban történik a hajtás. A frekvenciát a rendszer a sebesség függvényében állítja be a teljesítményelektronika vízhűtésű szabályozójával. Az ügyfelek választhatnak Comfort és ECO (hatótávra optimalizált) menetprogramok, valamint háromféle rekuperációs szint (D- / D / D+) közül.A munkahelyen, otthon vagy a nyilvános töltőállomásokon az eCitan kényelmesen tölthető váltóárammal (AC) 11 vagy opcionálisan akár 22 kW-tal a fedélzeti töltő jóvoltából. 

A folyamat még gyorsabb lehet az egyenáramú (DC) gyorstöltők esetében az adott töltöttségi szint és a nagyfeszültségű akkumulátor hőmérsékletének függvényében. Az eCitan akár 80 kW-tal is tölthető egyenáramon, amelynek köszönhetően 10-ről 80 százalékra mindössze 38 percig tart az akkumulátor feltöltése. A CCS (Combined Charging Systems) csatlakozó opcionálisan érhető el AC és DC töltéshez. A csatlakozó elöl, a Mercedes csillag alatt található.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!