Továbbra is szárnyal a Volvo Trucks az elektromos kamionok piacán

0
Reklám

A Volvo Trucks zárt a nehézkategóriás elektromos tehergépjárművek piacának élén 2023 első negyedévében is, Európában és Észak-Amerikában egyaránt.

A svéd gyártó eddig mindösszesen közel 5 000 darab elektromos eszközt értékesített a világ 40 országában. Mostantól pedig új piacokon, Ázsiában, Latin-Amerikában és Afrikában is elérhetővé válik az elektromos termékpaletta.

2023 első negyedévében összesen 600 darab, 16 tonnás vagy afölötti elektromos tehergépjárművet állítottak forgalomba Európában – több mint négyszer annyit, mint a 2022. év ugyanezen időszakában (134 darab). A legnagyobb, 50%-os piaci részesedéssel a Volvo Trucks rendelkezik, ami jelentős emelkedést jelent az előző évhez képest, amikor is, a teljes évre nézve, ugyanez az érték 32% volt.

“Tisztán látszik, hogy a fenntartható közúti közlekedés iránti elköteleződésünk kifizetődő, és továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy ügyfeleinkkel közösen karbonsemlegesítsük a tehergépkocsikkal történő árufuvarozást.” – Mondja Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke.

2023 első három hónapjában a Volvo Trucks új elektromos eszközeinek rendelésállománya komoly növekedést produkált. Összesen 486 eszközt rendeltek meg, amely a tavalyi év hasonló időszakához képest 141%-os növekedést jelent. A rendelések legnagyobb része Európa nyugati részéről érkezett, főleg Hollandiából, Németországból, Norvégiából és Svédországból.

Azóta, hogy a Volvo Trucks 2019-ben piacra dobta első tisztán elektromos modelljét, a világ mintegy 40 országában majdnem 5 000 darab ilyen terméket értékesített – főleg Európában és Észak-Amerikában, de olyan országokban is, mint Ausztrália vagy Marokkó. 2023-ban a svéd gyártó megkezdi termékeinek értékesítését Dél-Afrikában, Dél-Koreában, Indiában és a latin-amerikai piacon is.

A Volvo Trucks 2022-ben egészítette ki elektromos termékpalettáját a legismertebb termékeinek, az akár 44 tonnás szerelvényössztömegű nehézkategóriás FH, FM és FMX modellek akkumulátoros elektromos változatával. Ezzel a göteborgi cég a maga hat darab, sorozatban gyártott elektromos termékével az iparág legszélesebb nulla lokális károsanyagkibocsátású termékfelhozatalával rendelkezik.

A Volvo Trucks jelenleg három gyárban készít elektromos termékeket: a svédországi Göteborgban, a franciaországi Blainville-ben és az egyesült államokbeli New River Valley-ben. 2023. harmadik negyedévétől a svéd gyártó legnagyobb üzemében, a belgiumi Gentben található gyárban is megkezdődik az elektromos Volvo teherautók sorozatgyártása.

Az elektromos tehergépjárművek populációjának növekedéséhez több száz közúti töltőállomás kiépítésére van szükség. A Volvo Csoport, a Daimlerrel és a Tratonnal közösen legalább 1 700 darab, nagyteljesítményű, zöld energiával üzemelő nyilvános töltőállomás kiépítését tervezi Európa-szerte.  A csoport egy észak-amerikai töltőfolyosóba is befektet.

A Volvo Trucks célja, hogy 2030-ra az újonnan eladott tehergépjárműveinek fele elektromos legyen, és 2040-re pedig 100%-ban károsanyagkibocsátás-mentessé kíván válni.

Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!