Európa egyik legnagyobb akkugyárát építheti a Ford és az LG

0

Együttműködési megállapodást írt alá a Ford, az LG Energy Solution és a Koç Holding melynek eredménye egy Európában épülő hatalmas akkumulátorgyár. Amennyiben a terveket elfogadják, úgy 2026-tól indulhatna az akkutermelés Törökországban.

Tavaly a Ford bejelentette, hogy 2035-re teljesen elektromos márkává válik Európában, 2024-re pedig kilenc elektromos autó lesz a kínálatában. A Mustang Mach-E, a Mach-E GT és az E-Transit sikeres bevezetése után a Ford azt állítja, hogy három új személygépjárművel bővül portfoliójuk melyek köztük legalább egy, a VW MEB platformjára épülő elektromos crossover lesz. Ennek apropójaként a Ford teljesen átalakítja üzleti tevékenységét Európában. Az elektromos járművek alkatrészei, különösen az akkumulátorcellák azonban kritikus fontosságúak lesznek az autógyártó céljainak elérésében.

Ezért a Ford, az LGES és a Koç Holding együttműködési megállapodást kötött, melynek lényege, hogy saját gyártású akkumulátorokkal tudják ellátni az egyre komolyabb mértékben terjeszkedő elektromos modellpalettájukat. Ennek egyik lépése az az akkumulátorgyár melyet az előzetes tervek szerint Törökországban, Ankara közelében építenének meg és mérete szempontjából Európa egyik legnagyobb akkugyára lehet a jövőben. A Ford elmondása szerint azért is fontos az európai gigagyár megépítése, mert így ugyan azon a piacon folyna az elektromos járművek és az akkumulátorok előállítása is, amivel a szállítási nehézségek is kiküszöbölhetők.

Az éves termelési kapacitás várhatóan 25 GWh, de potenciálisan akár 45 GWh-ra is bővíthető lehet a jövőben a gyár. Lisa Drake, a Ford elektromos járművek iparosításáért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Az LGES-sel és a Koç Holdinggal közös új vegyesvállalatunk megalapítása olyan szilárd alapot teremt, amely alapvető fontosságú a Ford virágzó elektromos járműveinek felépítéséhez Európában.”

Fontos azonban megjegyezni, hogy egyelőre csak tervezetről van szó, amit idén év végéig kell elfogadnia minden félnek. Ha viszont megvan az egyetértés, az építkezés azonnal elkezdődhet, aminek köszönhetően az összefogás szerint már 2026-ban teljes kapacitással indulhat meg az akkumulátorok gyártása Törökországban.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!