Hamarosan bemutatják a kínai ZEEKR legújabb elektromos autóját

0

A kínai Geely fennhatósága alatt megalakult ZEEKR márka is azok közé tartozik, akik már az induláskor nagyon jól bepozícionálták magukat. A siker nem maradtak el és a tavalyi megerősödés után 2023-ban még nagyobb ambíciókkal tervezik lehozni az évet.

Bár eddig csak egyetlen típus, a 001 vásárolható meg a márkától, annak is hatalmas a sikere. Az eladási számok folyamatosan nőnek, főleg azért, mert hazájában, Kínában a ZEEKR 001 modellt négy alapkivitelben lehet megvásárolni. A legolcsóbb verzió a WE Edition mely 100 kWh-s akkuval és egymotoros hátsókerék-hajtással rendelkezik alapáron 300 000 jüanba, nagyjából 16,4 millió forintba kerül Kínában.

A 2022-es év leginkább a 001 gyártásának és eladásainak felfuttatásáról szólt, ám 2023-ban sok újdonságot várhatunk Kína egyik legkeresettebb márkájától. A már bemutatott 009 MPV mellett idén további két modell bemutatása várható a ZEEKR-től. A két új modellből csak az egyikről vannak eddig találgatások, ami értesülések szerint BX1E kódnéven fut a vállalatnál, ám piacra kerülésekor a 003 nevet kaphatja.

Ha minden jól megy, akkor a ZEEKR az áprilisi Shanghai Auto Show-n mutatja majd be az újdonságát. Ezt Yang Xueliang, a Geely vezető alelnöke említette meg egy bejegyzésében, amit a Kínában kedvelt Weibo oldalon osztott meg. A BX1E még nem járta meg a kínai regisztrációs hatóságokat, ahonnan amúgy elég sok elektromos jármű képei és adatai szivárogtak ki az elmúlt években.

De mi mással készül még idénre a ZEEKR? Az egyik az idénre kitűzött értékesítési darabszámuk, amit egy belsős levél alapján 140 000 darab autóban határoztak meg. Szép cél, főleg annak fényében, hogy 2022-ben 71 941 darabot tudtak eladni és kiszállítani.

Végül nekünk európaiaknak is egy fontos hírrel zárnánk, miszerint a Geely elhozza az öreg kontinensre a ZEEKR márkát. A konkrét dátuma ennek a lépésnek egyelőre nem ismert, de hogy ez be fog következni, arra igen erős utalások vannak. A Geely szerint első körben Svédország, Norvégia, Dánia és Hollandia kapna ZEEKR kereskedéseket és autókat, mert Németországot túl erős piacnak gondolják egy első körös európai jelenléthez.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!