Elektromos lakóautót mutatott be a Mercedes-Benz

0

A Concept EQT Marco Polo személyében a csillagos márka egy új, tisztán elektromos és teljesen felszerelt lakóautót vetít előre az EQT alapjaira épülve, amely számos innovációval rendelkezik. A sorozatgyártású változat várhatóan 2023 második félévében érkezik.

„Számunkra a jövő elektromos, a kishaszongépjárművek méretétől és rendeltetésétől függetlenül. Erre kiváló példa az új, tisztán elektromos EQT. A Marco Polo változattal pedig 2023 második felében érkezik az első elektromos megoldás a kisméretű lakóautók szegmensében. A Concept EQT Marco Polo már betekintést nyújt a sorozatgyártású változat világába.” – Mondta Klaus Rehkugler, a Mercedes-Benz Vans értékesítési vezetője.

A Concept EQT Marco Polo alapját az EQT hosszú tengelytávú változata adja. A szériaközeli koncepció betekintést ad a fejlesztés alatt álló vadonatúj, tisztán elektromos kisméretű-lakóautó világába. A Concept EQT Marco Polo a már korábbi modellekben is használt felnyitható tetőt kapja meg, amely alatt kétszemélyes ágy található. A megoldás különleges kialakításának köszönhetően a modellben hátul akár állómagasság is kivitelezhető. A tető pedig körben vagy ablakos formában nyitható, ezzel a kempingezés tökéletes szabadságát élhetjük át. A tetőtérben található ágy 1,97 méter hosszú és 0,97 méter széles, rugós kialakítása ideális kényelmet biztosít.

Az utastér hátsó részében egy második fekvő felület is kialakítható, amely 2 méteres hosszával és 1,15 méteres szélességével kínál optimális fekhelyet. Közvetlenül a vezető oldali második üléssornál található egy mosogató és egy 16 literes hűtő. Ezek mellett megtalálható egy beépített fiókos tároló, amely segítséget nyújt a kempingezéshez szükséges eszközök rendszerezett tárolásában/elhelyezésében.

A Concept EQT Marco Polo további látványos részleteként a felnyitható tetőn napelem található, amely a kiegészítő, kivehető akkumulátorral együtt hatékony segítséget nyújt kempingezéskor és a hatótáv növeléséhez is hozzájárul.

Fekete paneles hűtőrácsának és lendületes kialakítású légbeömlőinek köszönhetően az EQT egyértelműen beazonosítható, mint az EQ-család tagja. A kompakt külső méretek kimagasló belső helykínálattal társulnak. A padlószint alatt elhelyezett akkumulátor kedvező hatással van a modell súlypontjára, így az újdonság közel ugyanolyan variálhatóságot és funkcionalitást biztosít.

Az EQT alapváltozatának hosszúsága 4498 milliméter, szélessége és magassága pedig 1859, illetve 1819 milliméter. A hosszított tengelytávú változat 2023-tól lesz elérhető.

A piaci bevezetés idején a modell 122 lóerős (245 Nm) elektromos hajtáslánccal lesz elérhető. A lítium-ion akkumulátor biztonságos helyen, a tengelyek között, a padló alatt kapott helyet, nettó kapacitása pedig 45 kWh. Otthon vagy a munkahelyen, illetve a nyilvános töltőállomásokon az EQT váltóáramról (AC) akár 22 kW-tal is tölthető kifejezetten erős fedélzeti töltője segítségével, miközben a gyorstöltés (DC) akár 80 kW-tal is történhet. Utóbbival mindössze 38 perc alatt feltölthető az akkumulátor 10-ről 80 százalékra. Az EQT töltőcsatlakozója elöl, a Mercedes csillag alatt található, ami különösen kényelmes töltést biztosít.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!