Egyenlő versenyfeltételeket követel az EU az e-autók számára az USA-ban

0

Az Európai Unió diszkriminatívnak nevezte, hogy adókedvezményeket vagy támogatásokat engedélyez az elektromos autók vásárlásához az USA. Azonban az európai elektromos járműveknek semmi ösztönző nem jár az Államokban.

Az augusztusban elfogadott amerikai inflációcsökkentő törvény után Kína, Dél-Korea és az Európai Unió is a nemtetszését fejezte ki. Ezen országok azt állítják, hogy az új törvény hátrányos helyzetbe hozza az importot az amerikai piacon. Ugyanis adókedvezményeket biztosít a helyben gyártott elektromos autóknak és az Észak-Amerikában gyártott elektromos autók alkatrészeinek az USA.

Az EU jelenleg lehetővé teszi az amerikai elektromos autók, például a Teslák vásárlásához nyújtott állami adókedvezményeket vagy támogatásokat, míg az uniós autógyártók elektromos járműveit nem kezelik ugyanígy az Egyesült Államokban. Az USA megköveteli, hogy a járművet vagy annak kritikus részeit Észak-Amerikában állítsák elő, míg az EU nem szab hasonló feltételeket.

A Reuters legfrissebb jelentése szerint az USA és az EU tisztségviselői várhatóan olyan megállapodásra jutnak, amely az uniós vállalatoknak és elektromos autógyártóknak az amerikai cégekkel azonos státuszt biztosítana az amerikai piacon. Továbbá semmi jel nem utal arra, hogy Kínával folytatott kereskedelmi vita hamarosan megoldódnak.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság kereskedelemért felelős alelnöke így nyilatkozott. „Múlt hónapban a Tesla Model Y volt a legtöbbet eladott autó Németországban. Ez nem lett volna lehetséges a diszkriminációmentes uniós támogatás nélkül. Míg az uniós elektromos autók nem kapnak hasonló támogatást az Egyesült Államokban, ami diszkrimináció, és ezt szeretnénk megszüntetni.”

Továbbá azt is elárulta az alelnök, hogy „az Egyesült Államok részéről megvan a hajlandóság arra, hogy ebben a kérdésben elkötelezzük magunkat.” Még az előtt mielőtt Katherine Tai amerikai kereskedelmi képviselővel, Gina Raimondo kereskedelmi miniszterrel és Janet Yellen pénzügyminiszterrel találkoznának. Katherine Tai azt mondta, hogy „Az EU-USA kapcsolat erősségére való tekintettel bízom benne, hogy sikerül megoldanunk ezt a problémát”

Az első találkozók után az amerikai kereskedelmi hivatal közölte, hogy Tai és Dombrovskis megállapodtak abban, hogy felgyorsítják a tárgyalásokat a globális acélkérdésekről és az elektromos járművekről. A két tisztviselő megvitatta az amerikai inflációcsökkentési törvényt és az elektromos járművekkel kapcsolatos aggodalmakat, és arra kérték csapataikat, hogy fokozzák az amerikai törvénynek az elektromos járművekre gyakorolt hatásával kapcsolatos elkötelezettségüket. Az Európai Unió reméli, hogy az uniós vállalatok státuszát érintő változtatásokat az amerikai törvény végrehajtási rendeletein keresztül lehet elérni.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!