A kormány beavatkozik az elektromosautó-töltők piacán

0

Legfrissebb hírünk szerint augusztus végéig 56 666 tisztán elektromos vagy hibrid gépkocsit helyeztek forgalomba zöld rendszámmal Magyarországon. Másfél év alatt megduplázódott a zöld rendszámos környezetkímélő autók száma hazánkban, míg a tisztán elektromos autók száma átlépte a 30 ezret. Azonban a töltőhálózat már gátja a további fejlődésnek ezért a kormány beavatkozik az elektromosautó-töltők piacán – írja az Infostart.

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára szerint a kormány beavatkozása szükséges az elektromosautó-töltők piacán. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormányzat eddig nem nyúlt bele a piaci mechanizmusokba a töltőinfrastruktúra esetében, viszont ez most a gátja részben az elektromos autók elterjedésének, ezért azon dolgoznak, hogy program készüljön az elektromos töltők szélesebb körű elterjesztése érdekében.

Továbbá Steiner Attila szerint nagyon fontos ösztönzők azok a kedvezmények, amelyek a zöld rendszámmal együtt járnak, és nagyon sokan figyelembe veszik a döntésüknél ezeket a kedvezményeket. “Továbbra is alapvetően követendőnek tartanám, hogy ezek a kedvezmények megmaradhassanak” – jelentette ki az államtitkár.

A Zöld Busz Programról megtudhattuk, hogy már 76 elektromos autóbusz állt forgalomba. A kezdeményezésnek köszönhetően eddig összesen 139 tiszta és csendes jármű állami hozzájárulással ösztönzött beszerzéséről született döntés.

“Folytatni fogjuk a programot, hosszú távú terveink között az szerepel, hogy most a helyi közlekedésben összesen 2800-900 busz van Magyarországon, és ebből 1100-at szeretnénk az elkövetkezendő pár évben elektromos hajtásúra lecserélni” – közölte, és hozzátette, a programnak iparfejlesztési lába is van, mert a hazai gyártók elektromos buszokat is tudnak készíteni.

Steiner Attila kiemelte, hogy kormányzati támogatással 6624 elektromos autót és 112 elektromos robogót vásárolhattak magánszemélyek, vállalkozások és egyéb szervezetek, emellett már több ezer elektromos rásegítésű kerékpárt vehettek a vásárlók kormányzati segítséggel.
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!