Elektromos kamion töltőparkot nyitott a Mercedes-Benz

0

Néhány hete szó volt róla, hogy három nagy európai elektromos kamion gyártó dugta össze a fejét és 1700 töltőállomást létesít a kontinensen, a következő 5 évben. Ezt a triót a Daimler, a Volvo és a Traton (a Volkswagen egyik kamionos vegyesvállalata) alkotja.

A Daimler része a Mercedes-Benz is, akikről minden érdeklődő tudhatja, hogy bizony a kamionos, azon belül az elektromos kamionos világban is jelentős szerepet tölt be. Vonatkozó üzletáguk a Mercedes-Benz Trucks, akik most a Netze BW vállalattal közösen dolgoznak szintén egy elektromos kamionoknak kialakított töltőállomáson, direkt az ide vonatkozó igények figyelembevételével.

A pilot-állomás a németországi Wörth mellett épült fel, ahol nem mellékesen a tisztán elektromos e-Actros és eEconic is készül, a Mercedes-Benz Trucks ottani gyárában. A projekt középpontjában a konkrét kivitelezési munkák mellett az ügyfelek töltési infrastruktúrával kapcsolatos tanácsadása is ott van. Az állomás összesen hat töltőállvánnyal van felszerelve, különböző gyártók töltőivel. A teljesítmény jelenleg 40 kW és 300 kW között ingadozik, de egy későbbi időpontban várhatóan a megawatt töltési rendszer is (MCS) megjelenhet.

Az állomás az eTruck Charging Park néven fut, ami olyan finomságokkal is fel van szerelve, mint a tetőre telepített napelemek és az azokhoz kapcsolt akkumulátorok. Így az ügyfelek láthatják és tesztelhetik is az efféle töltési folyamatokat és a különféle beszállítók berendezéseit, valamint a Mercedes-Benz Trucks helyszíni szakértőivel együttműködve személyre szabott töltési megoldásokat dolgozhatnak ki a saját alkalmazásaikhoz.

„A különböző töltési lehetőségek egy helyen történő biztosításával az ügyfeleknek lehetőségük van közvetlenül összehasonlítani azokat. Ugyanakkor az eTruck Charging Park olyan fontos kérdésekkel is foglalkozik, mint a hálózati csatlakozás, a helyi energiatermelés, az energiatárolás és a töltési folyamatok intelligens kezelése. Például lehetővé válik annak bemutatása, hogy a töltési folyamatokat hogyan lehet integrálni a meglévő logisztikai folyamatokba, és ezáltal csökkenteni az energiaköltségeket.”

A kezdeményezés kiváló és nem csak a csillagos márka elektromos kamionjait várja a töltőpark és annak szolgáltatásai. Szerencsére ma már a nagy kamiongyártók mindegyike felismerte a valós igényt az elektromos járművekre.