Pécsett is fejlesztik az elektromos buszok töltőhálózatát

0

Négy elektromos autóbusz (2 BYD és két Mercedes eCitaro típusú jármű) töltésére lesz lehetőség a pécsi uránvárosi autóbuszállomáson a helyi töltőinfrastruktúra kiépítésével. Mindeddig csak a társaság Tüskésréti úti telephelyén volt lehetőség arra, hogy az elektromos autóbuszok egy-egy napi menetrendi feladatuk teljesítését követően „tankoljanak”, a járművek akkumulátorait ezen a telephelyen töltik fel éjszakánként.

A szolgáltatás minőségére egyértelműen pozitívan és kedvezően hat a négy új elektromos töltő kiépítése: az utasok többször utazhatnak csendes, kényelmes, komfortos és környezetbarát autóbuszokon. Az uránvárosi töltőberendezésekkel kedvezőbb és gazdaságosabb működési környezet kialakítása valósítható meg: az elektromos buszok így több vonalon, több járaton teljesíthetnek menetrendi feladatokat. A töltők üzembe helyezésével csökken a város környezeti terhelése, egyúttal az „élhető város” filozófiájával azonos és támogatott újabb szempont valósul meg.

A pályázatra adott nyertes ajánlat részeként a Siemens Zrt. Smart Infrastructure üzletága szállíthatja a töltőberendezéseket a megvásárolt buszokhoz. A négy darab 180 kW-os duplakaros e-busz töltő egyszerre két jármű „tankolására” képes, egyenként 90 kW-os teljesítménnyel. A töltők gondoskodnak majd a Zöld Busz program támogatásával vásárolt Mercedesz-Benz eCitaro buszok energiaellátásáról. Az új járművek egyetlen feltöltéssel 315 km-t is képesek megtenni és 74 utast tudnak szállítani. 

A töltőinfrastruktúra kiépítése várhatóan ez év novemberében fejeződik be az uránvárosi pályaudvaron, ekkor érkezhet a 8 új Mercedes eCitaro elektromos autóbusz is.