Magyarországon megszűnik, Hollandia bevezeti a kedvezményes parkolást

0

Az elektromos autók terjedését, pontosabban azok vásárlását és birtoklását sok ösztönzővel lehet gerjeszteni. Ezek közül a legismertebb az úgynevezett állami támogatás”. Mikor az adott ország kormánya bizonyos feltételek mentén egy adott részt átvállal az autó vételárából. Majd a támogatásokhoz lehet sorolni az olyan eszközöket is, melyek az elektromos autó meglétével kedvez a tulajdonosoknak. Ezek az adókedvezmények és az ingyenes parkolás lehetősége.

Hollandia éppen az utóbbi bevezetésére készül. Ellentétben hazánkkal, Hollandiában egyelőre nincs ilyen kiváltásága az elektromos autónak. Bár ha jobban belegondolunk, akkor Magyarországon az ingyenes parkolás lehetőségét inkább már-már megszüntetik a döntéshozók. Hiszen az utóbbi időben egyre többször kellett beszámolnunk olyan hírről, hogy éppen melyik városban szüntetik meg az ingyenes parkolást a zöld rendszámos autóknak.

Vissza Hollandiához. Az ország fővárosát, Amszterdamot alapul véve igen erős megtakarítást eredményezne az ottani autósoknak, hiszen Hollandiában akár évi 600 euró környékét is el lehet tapsolni parkolásra, ha valaki a város központjában parkolna rendszeresen.

Amennyiben átmegy a most még javaslat formájában létező törvény, akkor a holland önkormányzatok lehetőséget kapnak arra, hogy a jövő évtől csökkentsék a tisztán elektromos és hidrogénüzemű autók parkolási díját. A kabinet ennek érdekében az önkormányzati törvény módosítását tervezi. Vivianne Heijnen infrastruktúráért felelős államtitkár a parlamentnek írt levelében ezt nyilatkozta:

„Ez a törvény extra eszközt adna az önkormányzatoknak a tisztább levegő és a kisebb forgalmi zaj elérésének érdekében városukban. Szerintem ez fontos tényező!”

Természetesen, ha meg is szavazzák a törvényt, akkor is az csak egy lehetőség lenne az önkormányzatoknak és nem válna kötelező előírássá. A városok és városrészek parkolási helyzetének szabályozása érdekében a holland önkormányzatok maguk határozhatják meg az árakat. Most csak a jogalapot akarják a törvényhozók megteremteni annak érdekében, hogy az önkormányzatok kedvezményt adhassanak a nulla károsanyag-kibocsátású autóknak.

A dolgok jelen állása szerint 300 000 személyautót érinthet Hollandiában (BEV és FCEV), a hibridek (PHEV, HEV) nem lesznek benne a kedvezményezettek listájában. Hollandia amúgy úgy számol, hogy 2025-re a közlekedésben már 2 millió jármű lesz zéró helyi kibocsátású. Míg 2050-re 100 százalékban ilyen lesz a közúti forgalom. Az idei évre tervezett állami támogatás már kimerült Hollandiában, legközelebb 2023-ban lehet lecsapni ott némi extra pénzre.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!