Átadták a kétszázezredik XPeng elektromos autót

0

A kínai NIO és XPeng márkák szinte egymás mellett nőttek fel a startup státuszból oda, ahol most látjuk őket. Jelenleg is fej-fej mellett haladnak és hol az egyik, hol a másik mutathat fel jelentős eredményeket. Ezúttal az XPeng-en a sor, ugyanis néhány napja sikerült elérni a kétszázezredik legyártott elektromos autót. A NIO idén májusban érte el ugyanezt a szép számot.

Az erről szóló sajtóanyagban nem említi meg a gyártó, hogy melyik modell volt a jubileumi darab, azonban a közlemény fejlécében egy P7 szedán található. Ami biztos az XPeng és a P7 kapcsolatában, hogy ez jelenleg a márka legnépszerűbb elektromos autója. Eddig csak ebből százezer darabot gyártottak le, melynek örömére kiadta az XPeng a P7 Black Label Edition verziót.

A XPeng első autója a G3 SUV volt, melyről a márka alapítója 2018 decemberében elmondta, hogy bizony a Tesla volt a kiindulási alap, persze jó értelemben. Akkor ezért sokan lenézték az XPenget, mondván hogy ez is csak egy Teslát másolni akaró sokadik kínai kis márka. Nos, ennél nagyobbat nem is tévedhettek volna. Bár az olyan gigászokkal, mint a BYD nem tudják felvenni a versenyt, azért a maga kategóriájában igenis sokat tett le az asztalra az XPeng. Mindezt a mostani kétszázezres darabszám kiválóan meg is mutat.

A G3 egyébként Európában is megvehető (eddig csak Norvégiában), akárcsak a tavaly bemutatkozott P5 és P7 szedánok. Előbbi 2022 márciusában, míg a P7 már tavaly októberben megérkezett a kontinensünkre. A teljes palettára vetített százezer darab legyártott autót pedig 2021 októberében érte el az XPeng. Az elmúlt néhány év így nézett ki darabszámok tekintetében:

  • 2018: 29 darab
  • 2019: 12 728 darab
  • 2020: 27 041 darab
  • 2021: 98 155 darab
  • 2022 május végig: 53 688 darab

A gyártási és kiszállítási volumen vélhetően hamarosan kap egy újabb löketet az XPeng P9 SUV (flagship modell) érkezésével, amit az idei év harmadik negyedévében várhatunk.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!