Előrendelhető a XPeng P5 elektromos szedán Európában

0

A XPeng bejelentette, hogy a megnyitja az európai piacon a XPeng P5 tisztán elektromos szedánjának előrendelését.

Az európai XPeng rajongóknak van egy jó hírünk. A Kínában nagy sikerű XPeng P5 elektromos szedán európai forgalmazása megindult a napokban. Egészen pontosan az előrendelési lehetőség nyílt meg az alábbi országokban: Dánia, Norvégia, Hollandia és Svédország. A legszebb az egészben az, hogy semmiféle előleget nem kell befizetni. Ez manapság mondjuk érthető könnyelműség az XPeng részéről, ha valaki visszamondaná a megrendelt autóját, vélhetően még aznap elvinné más jelentkező.

A kínai XPeng Motors P5 elektromos szedánja egy közepes méretű családi szedán. Arányaiban szinte ugyanaz, mint a P7, de a P5 sok mindenben a szerényebb szintet hozza, ami természetesen az árában is meglátszik. Talán a legjobban a Tesla Model S és a Model 3 közötti hasonlósággal lehetne leírni a két XPeng szedán egymáshoz való viszonyát.

Természetesen az európai honosítás során számos olyan dolog került a P5-be, ami Kínában egyelőre elvárás. Ezeken felül viszont azt is el kell fogadni, hogy az európai modellekben nem lesznek meg azok az extrák, amik a kínai verziókban jelentek meg. Szoftveres oldalon a legnagyobb újdonság az XPILOT 2.5 (Kínában a 3.0 van, LIDAR híján Európába csak a kisebb tudású 2.5-ös rendszer érkezik), ami a vezetéstámogató rendszerek összefoglaló neve a márkánál. Azonban az autó fedélzeti rendszerének lelkét adó operációs rendszer, az Xmart OS is érkezik az autóval. További finomság lesz a folyamatos szoftveres támogatás jelenléte is, természetesen OTA formában.

Az elektromos XPeng P5 lelkét egy 66 kWh-s akkupakk adja, amivel 465 km WLTP hatótávot tud megtenni a típus. A belső tér szintén kellemes helyet biztosít az utazáshoz. Funkcionális szempontból a sofőrt egy 12,3 hüvelykes LCD-műszerfal és egy 15,6 hüvelykes, nagy felbontású középső kijelző várja. Valamint az autóba épített hangvezérlés, amely képes megkülönböztetni a vezető és az utasok helyzetét. Az Xmart OS pedig alkalmazáskönyvtárral várja az utasokat.

Az európai P5 főbb opciói

A P5 fűtött műbőr ülésekkel, Xfreebreath intelligens légtisztító rendszerrel és prémium surround hangrendszerrel érkezik. 26 tárolórekesz és egy 450 literes csomagtartó, valamint egy további 70 literes rekesz található az álpadló alatt.

Az európai érdeklődők áprilistól tudják kipróbálni az elektromos XPeng P5 szedánt a kiválasztott piacokon, azonban konkrét eurós árakat még nem közölt az Xpeng. Annyit tudunk, hogy Kínában a közepes akkuval szerelt modell 172.900 jüanról indul, ami nagyjából 9,4 millió forintnak megfelelő összeg.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!