Közel 500 km hatótávú elektromos autó érkezik a piacra jövőre

0

Az Independent Electric Vehicles (Indi EV) kaliforniai startup a New York-i Autószalonon mutatta be első tisztán elektromos autóját. Az Indi One foglalóható, a gyártás pedig a tervek szerint 2023 közepén indul.

Manapság senki nem lepődik meg, ha egy új startup vállalat toppan be az elektromos autózás piacára. Igaz, kissé zsúfolt lett a piac, de még bőven vannak lehetőségek az elektromos autók gyártásában és értékesítésében. Elég csak a hatalmas várólistákra gondolnunk.

A legújabb startup ezúttal az Egyesült Államokból (Kalifornia) érkezett, ők az Independent Electric Vehicles (Indi EV) és a nemrég tartott New York Auto Shown-n elő is rukkoltak első autójukkal, ami az Indi One nevet kapta. Aki esetleg kedvet kapott az autóhoz, már most lefoglalózhatja. A kiszállítások jövőre, vagyis 2023-ban indulnak. A startup megalakulásának éve 2017 volt.

Nekünk európaiaknak külön jó hír, hogy a márka most bejelentette az európai megjelenésüket, ám arról konkrét dátum egyelőre nincs. Azonban komolyabb összeggel fogadhatunk rá, hogy az első körös országokban Norvégia, vagy éppen Németország biztosan ott lesz. Az amerikai gyártás időpontja 2023 év közepe, azonban a gyártás helyszíne egyelőre titkos.

A külső tekintetében a kinézetről nem kívánunk véleményt mondani, az abszolút szubjektív dolog, ellenben a méretekkel. Csak tippelni tudunk, de vélhetően a SUV/Crossover kategória kedvencét várhatjuk itt is, vagyis a 4,8 méter környéki hosszt.

Az Indi One hivatalos adatlapjáról eddig az alábbi infók olvashatók le:

  • 95 kWh-s akkupakk (nem ismert kémiával)
  • 475 LE teljesítmény
  • 730 Nm nyomaték
  • 300 mérföld (482 km) hatótáv (nem megadott mérési metódus alapján)
  • Dupla motor és összkerékmeghajtás
  • 100 kW DC villámtöltési képesség
  • 0-100 km/h gyorsulás: 4,2 mp alatt

Bár az oldalukon nincs fent, információk szerint lesz egy kisebb tudású kivitel is az Indi One-ból. Itt egy kisebb akkupakkal (75 kWh) és 1 motorral kell számolni, ami a hátsó tengelyt hajtja meg 205 kW teljesítménnyel. Ehhez a kivitelhez 370 km hatótávot várhatunk.

A fentebb taglalt Premium verzióban lesz egy úgynevezett VIC (Vehicle Integrated Computer) egység is. Ez állítólag kompatibilis lesz a Windows 10 és az Android Auto rendszerekkel. Az alapötlet az, hogy mivel a felhasználók sok időt töltenek az autóban, olyan elektronikus funkciókat kellene kínálnia, amelyek saját otthonukban vagy irodájukban is elérhetők. A VIC lehetővé teszi az internetes szörfözést, a videó streamelést, a játékokat vagy akár egy mobil iroda alapját is.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!