Újabb rendőrörs váltott elektromos autóra, mert jobban megéri

0

Egy újabb rendőrkapitányság döntött úgy, hogy megkezdi az elektromos autókra való átállást. Elsőként egy Tesla Model Y-nal.

Úgy vélem, hogy az elektromos meghajtásnak számos olyan jó tulajdonsága van, ami miatt sokan váltatnának már most gondolkodás nélkül. Ezek közül kettő, amit semmilyen belsőégésű motor-adta előny nem tud halványítani: nincs tankolás, sem olyan drága alkatrészek cseréje, mint a kuplung, a váltó, vagy éppen a rendszeres olajcserék.

Minél többet megyünk egy elektromos autóval, annál inkább megjelenik az üzemeltetés mentén megjelenő költségek csökkenése. Minden országban jellemző, hogy az állami flottában szereplő autók éves futásteljesítménye magas, különösen igaz ez a rendfenntartó szervezetekre, mint amilyen a rendőrség is.

Az Államokban több helyen rájöttek, hogy mennyi pénz megtakarításával jár egy adott rendőrőrsnek az, hogy elektromos autót állítottak be a kötelékbe. Ezek a példák leginkább Teslák vásárlásán keresztül valósultak meg Bargersville, Fremont, vagy éppen Spokane rendőrségéről. Utóbbi esetében rögtön öt darab Model Y öltözött egyenruhába.

Úgy tűnik, a Model Y alkalmasságát rendőrautónak más kapitányságok is észrevehették. Hiszen egy újabb városban kap a típus ilyen feladatot. A helyszín Sykesville, Maryland Állam. A beszerzést alapos költségelemzés előzte meg, hiszen egy Model Y ára akár a kétszerese is lehet egy hasonló, de belsőégésű autónak. Azonban a döntés megszületett, az autóval ráadásul 10-12 évig számolnak a kötelékben, így vélhetően fogunk még hallani róla. Meglepő módon a költségek mellett a méret is kedvezően hatott a döntéshozókra. A Sykesville Police Department az alábbi sorokban kommentálta a hírt:

Sykesville városa vásárolt egy Tesla Model Y-t, amely a Sykesville-i rendőrség járőrflottájának következő tagja lesz.A döntést egy évnyi vizsgálat után hoztuk meg, amely a teljesen elektromos járművek más joghatóságokban történő rendőrségi műveletekbe való beépítésének megbízhatóságát, költségét és hatékonyságát vizsgálta. A Model Y-t azért választottuk ki, mert megfelelt a belső térkövetelményeknek, amelyben elfért egy rendőr, a járőrfelszerelés és a fogvatartottak esetleges szállítása is kivitelezhető.”

Korábban Dodge Durango típusokkal dolgoztak az ottani rendőrök, számítások szerint az alábbi arányban fognak változni a költségtípusok:

ModellTesla Model YDodge Durango
Bekerülési költség$52 290$39 202
Éves fenntartási költség$250$4928,25
Éves üzemanyag költség$391$1763

Mint mindig, a költségek látványosan csökkenthetők egy elektromos autó esetében. Ezért mindig érdemes alaposan megfontolni a választást, még a viszonylag magas vételár ellenére is.