Bővít a Tesla Kínában – cél az egymillió legyártott autó évente

0

A Tesla tovább bővíti a Giga Sanghaj gyárát, hogy elérje az évi egymillió elektromos autó gyártási kapacitást.

Egyre biztosabbá válik a Tesla azon törekvésének létezése, hogy sanghaji gyárában minél előbb elérje az évi 1 millió legyártható elektromos autót. Ez konkrétan a Tesla Model 3 és Model Y típusokat jelenti. A csúcsmodell S és X egyelőre az Államokban készül csak (Fremont). Na persze nem mintha ez nem volna elég, hiszen a Giga Sanghaj így is már exportközponttá nőtte ki magát, annyira termelékeny gyár.

Éppen ezért dönthetett úgy a Tesla, hogy a mostani 800 ezres éves darabszám (a 2021-es év termése) legyártására képes volument felemelik 1 millió darabra, amihez természetesen bővítések szükségesek. Ne felejtsük el, hogy már most is zajlik egy bővítés, ami nagyjából 200 millió dollár környékén áll meg és segítségével további 4000 új munkahely jön létre. Ha ezzel elkészül a Tesla, akkor jön az igazi nagy dobás, aminek révén akkorát tud a Giga Sanghaj bővülni, hogy jöhet az évi 1 millió legyártott jármű.

A hónap elején már lehetett erős pletyka-szintű híreket hallani, akkor a kínai CNEV írt a bővítésről. Most egy kicsit komolyabb médium, a Reuters is írt a témáról, állításuk szerint ezen a héten a Tesla új dokumentumokat nyújtott be a helyi városi önkormányzatnak alkatrészgyártásának bővítésére vonatkozóan, ami magában foglalja a munkaerő növelését és újabb gyártóberendezések telepítését.

A városi önkormányzathoz benyújtott dokumentum szerint a Tesla Inc. azt tervezi, hogy bővíti az alkatrészgyártást sanghaji gyárában, kielégítendő a növekvő exportigényeket. A márka új gyártórészlegeket telepít, növeli a dolgozók számát és meghosszabbítja a berendezések működési idejét.” – írja a cikk.

A Giga Sanghai tehát kiváló eredményeket mutathat fel idén. A Tesla minden erőforrást megad ehhez a gyárnak. Ha befejeződik a teljes bővítés, akár 19 ezer ember is dolgozhat majd a gyárban, ami bődületes szám. Gyakorlatilag egy kisebb magyar város létszáma ez. Akkumulátorok kapcsán pedig nem kell hiánytól tartani, hiszen az egyik fő beszállító, a CATL nemrég jelentett be egy 9 milliárd dollár értékű akkugyárépítési programok Kínában, melyek gyártási volumenéből vélhetően igen szép számmal jut a Giga Sanghajnak is.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!