Az e-autó mellett a szintetikus üzemanyagokban látja a jövőt a Mazda

0

A Mazda az elektromos autók mellett a szintetikus üzemanyagokban látja a jövő közlekedését és szerinte mindkettőre szüksége van a karbonsemlegesség elérése érdekében.

Az Maza eddig nem igazán törte magát, hogy elektromos autókat gyártson, illetve dobjon piacra. Jelenleg egyetlen modellje kapható tisztán elektromos hajtáslánccal ami az MX-30. Igaz, hogy a Mazda nyáron egy meglehetősen érdekes sajtónyilatkozatot adott ki, melyben az áll, hogy 2030-ra minden negyedik eladott Mazda elektromos lesz. Mindez a „Sustainable Zoom-Zoom 2030” stratégiának köszönhető.

Továbbá 2022 és 2025 között a Mazda 3 tisztán elektromos, 5 plug-in hibrid és 5 mild-hibrid technológiás autóval készül. Az autók mind egy új padlólemezre épülnek meg, aminek megalkotásában a Toyota keze is benne van és a „Skyactiv Multi-Solution Scalable Architecture” nevet kapta.

Néhány napja Christian Schultze, a japán gyártó európai divíziójának kutatási vezetője úgy nyilatkozott, hogy a szintetikus üzemanyagok nem az elektromobilitás kihívói, hanem annak a kiegészítői. Továbbá elmondta, hogy az alternatív üzemanyagok a már meglévő belsőégésű autókban is használható. Éppen ezért az autóipar egyszerre két úton haladhat a szénkibocsátás csökkentése felé.

Christian Schultze optimista a szintetikus üzemanyagokkal, szerinte 2030-ra a szintetikus üzemanyagok árban megegyeznek, vagy még olcsóbbak lesznek a hagyományos üzemanyagokéval. A fosszilis üzemanyagokat magas adó sújtja, így az alternatív társaik ára lassan megközelíti a hagyományosokét.

Steve Sapsford, az SCE autóipari tanácsadó cég szakértője szerint, nem jó irány, ha az országok egyszerűen betiltják a belsőégésű motort, és az sem, ha a szintetikus üzemanyagok akadályozzák az elektromobilitás felé vezető utat. Sapsford szerint elsősorban azon kell dolgozni, hogy megszüntessük a fosszilis üzemanyagoktól való függésünk.

Paddy Lowe korábbi Forma-1-mérnök, a Zero Petroleum alapítója is egyetért abban, hogy a kibocsátásra vonatkozó szabályok megalkotásakor a well-to-wheel iránymutatását kell figyelembe venni. Azaz az energiaforrás megteremtésétől annak autóban történő végfelhasználásáig vizsgálják meg a folyamatok összesített kibocsátását. Így kapható meg a teljes kép arról, hogy a szénsemlegesség felé vezető úton hol tartunk jelenleg.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!