Megérkezett az 520 km hatótávú Mitsubishi Airtrek

0

A Mitsubishi a Guangzhou Auto Show keretein belül mutatta be első, teljesen elektromos SUV-ját, az Airtreket.

A japán Mitsubishi és az elektromos autózás kapcsolata eddig kimerült a több, mint 10 éves tisztán elektromos i-Miev (2009 óta gyártják) és a plug-in hibrid Outlander párosában. Szó se róla, a maga kategóriájában minkét autó kiválóra sikerült, ám csak ezzel a két típussal maximum 2015 környékén lehetett tarolni, azóta nagyot fordult a világ, elsősorban a tisztán elektromos meghajtás irányában.

Kellett már valami új, valami friss és ha egy gyártó a tutira akar menni, az újdonságát SUV formába pakolja bele. Így tett most a Mitsubishi is és a sok pletyka, valamint találgatás után előrukkoltak egy új típussal, tisztán elektromos meghajtással, ez lett az Airtrek.

Az újdonság a nevét egy márkán belül létező név felhasználásával alkotta meg a Mitsubishi. Az Airtrek az Oulander eredeti neve volt, annak 2001-es bemutatkozásakor. Az Airtrek név arra asszociál, hogy az autó az utasait még a vadonban is légies könnyedséggel tudja szállítani. Hogy az új elektromos autó esetében a felfüggesztés milyen tulajdonságokkal bír, azt majd a későbbi tesztek fogják megmutatni. Az Airtrek érkezését egyébként már áprilisban megszellőztette a Mitsubishi, amikor néhány teaser-fotót tettek közzé egy akkor még ismeretlen autóról a sanghaji autókiállításon.

Szerencsére nem kellett sokat várni arra, hogy felfedje magát az autó, ami tulajdonképpen a GAC Aion V átcímkézett verziója, melyen néhány apró módosítást is sikerült megejteni. Az autó méretei: 4630 mm hosszúság, 1920 mm szélesség és 1728 mm magasság, míg a tengelytáv 2830 mm.

Technika szempontjából eddig az alábbi paraméterek ismertek: 70 kWh teljesítmény, ami a gyártó szerint 520 km megtételére lesz elegendő a CLTC szabvány mérései szerint. A Mitsubishi elmondása szerint az akkupakk a padlólemez aljába és közepére lett beépítve, hogy megvalósulhasson a minél ideálisabb súlyeloszlás. Sajnos a gyáriak nem beszéltek a várható teljesítmény-nyomaték párosról, de ha az Aion V adatait vesszük alapul, akkor 135 kW (181 LE) teljesítménnyel számolhatunk. A Mitsubishi Airtek Kínában kerül értékesítésre jövő tavasszal, 210 ezer és 240 ezer jüanos induló árral.

Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!