Kezdésnek több, mint 3500 villámtöltőt telepít a Rivian

0

Az ígéretekhez híven a közelgő Rivian Adventure Network (RAN) 2023 év végére mintegy 600 helyszínre bővül az Egyesült Államokban és Kanadában. Ezzel több, mint 3500 DC gyorstöltővel lép piacra a Rivian.

A nagy gyártók közül a Rivian is rájött, hogy saját töltőhálózat nélkül az autóik nem feltétlenül lesznek olyan népszerűek, mint amennyire lehetnének a töltőkkel. Éppen ezért idén tavasszal be is jelentették, hogy nekiálnak saját hálózatuknak, ami a RAN (Rivian Adventure Network) rövidítést használja. A hálózatban elsősorban DC villámtöltőket telepítenek, de emellett számos úgynevezett „Destination Charger” is telepítésre kerül. Ez utóbbi Rivian Waypoint néven található meg a gyártó kínálatában.

A legújabb Rivian-nyilatkozat ezeket a töltőket taglalja részletesebben, pontosabban azok használatát. Ennek értelmében a hálózatot a későbbiekben más gyártók is használhatják majd, de nem ugyanolyan áron, mint a Rivian-tulajdonosok. A hálózat kiépüléséig, azonban csak az R1T és R1S tulajoknak érdemes ezekhez a töltőkhöz odagurulni, mivel csupán számukra lesz használható.

A RAN hálózat oszlopait a Rivian saját mérnökei tervezték, amik kezdetben 200 kW, majd később 300 kW teljesítménnyel várják a Rivian tulajdonosokat.

A tervek szerint 2023 végéig 600 lokációban (USA és Kanada) lehet majd ezeket az oszlopokat megtalálni, melyekből összesen 3500 várja majd a Rivian tulajdonosokat. Megépítésük a főbb útvonalak és csomópontok mentén várható. Átlagosan 6 oszlop kerül telepítésre egy állomáson. A töltő felismeri, amennyiben Rivian járművet dugtak rá, így a töltés automatikusan elindul. A legjobb pedig az, hogy a Rivian is beépíti ezeket a töltőket a saját navigációs szoftverébe. Hasonlóan a Tesla megoldásához.

Az úticél-töltők terjedése is egyre nagyobb méreteket ölt, ami kiváló vevőcsalogató tud lenni egy üzlet, vagy szálláshely számára. A Rivian megoldása is ezt a célt szolgálja, 11,5 kW teljesítményt biztosítva. 2023 végig több, mint 10 000 ilyen töltőt kívánnak elhelyezni országszerte.

Természetesen az otthon és a saját vállalkozás telephelyén történő járműtöltés lehetőségét is támogatja a Rivian. Akik autójukkal egyező logós fali töltőt szeretnének ingatlanukba, azoknak is lesz választásuk. A Rivian nekik kínálja megoldását, ami egy 11,5 kW-os AC töltő, WiFi és OTA frissítések lehetőségével. Időjárás álló kivitelben, 5 év garanciával.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!