110 millió dollárral segítik a napelemes autó felfuttatását

0

Egyre több pénz mozdul meg az elektromos autózás világában, ami igazán örömteli hír. Az pedig különösen, hogy a különc technológiák is egyre nagyobb figyelmet és persze anyagi támogatást kapnak. Azt hiszem jogosan hívhatjuk a napelemes elektromos autókat is ilyen különcöknek, hiszen a SEV, vagyis a Solar Electric Vehicle kategória egyelőre igen szegényes felhozatallal bír. konkrétan kettő márka vehető ma komolyan: a Sono Motors és a Lightyear.

Mindkettőjükben az a közös, hogy autójukat napelemekkel borították. Ezzel növelve az autóval megtehető hatótávot. Továbbá azt, hogy egyre komolyabb összegeket tudnak magukhoz vonzani, ami a fejlesztéseket és végső soron az ilyen autók megszületését segíti elő. Most a Lightyear számolhat be ilyen örömhírről, hiszen sikerült nekik egy 110 millió dolláros tőkeinjekciót bevonzani. Mellyel első elektromos autójuk, a Lightyear One megszületését segítik elő.

„A 110 millió dolláros finanszírozási mérföldkövet Hollandia egyik legnagyobb nemzetközi biztosítója, a Cooperation DELA segítségével értük el. Ez a beruházás összhangban van a fenntarthatóságra irányuló hosszú távú fókuszukkal. Együtt dolgozhatunk közös küldetésünkön, hogy a tiszta mobilitást mindenkihez és mindenhová eljuttassuk.”

A mostani összeg tehát egy holland biztosítótársaságtól érkezett és hogy esetleg került-e valami cserébe felajánlásra, arról nincsenek információink. A Lightyear szintén egy holland cég, vezérigazgatója és társalapítója Lex Hoefsloot, aki így kommentálta az eseményeket:

„Nagyszerű látni a befektetők elismerését, ami a Lightyear iránti bizalmuk bizonyítéka. A befektetőktől kapott bizalomnak és finanszírozásnak köszönhetően tovább fejlődhetünk vállalatként és 2022-ben be tudjuk vezetni a piacra a Lightyear One napelemes autót.”

A Lightyear One tehát már jövőre piacra léphet. Azonban nem lesz olcsó autó, becslések szerint az első darabok 149 000 dollár környékén indulnak. A Lightyear One napelemes autó egy tesztpályán 710 km-t tett meg, így egész jó hatótávot érhet el az, aki megvesz egy ilyen autót.

A Lightyear úgy tervezte meg az autót, hogy a tetején elhelyezett napelemeken kívül elektromos töltőcsatlakozás is lesz rajta, amely a standard (Schuko), a Type 2 és a Combo 2 csatlakozószabványokat is támogatja. Egy átlagos háztartási aljzatról is feltölthető közel 8 óra alatt. Az innovatív jármű koncepciójának lényege viszont, hogy több hónapon át üzemeltethető kizárólag napenergiával.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!