10-ből 7 eladott autó már tisztán elektromos Norvégiában

0

Minden hónapban átnézzük, hogy a főbb piacokon miként alakulnak az eladások. Nem lesz ez másként az idei július tekintetében sem. Norvégia tekintetében már meg is érkeztek a számok, ezúttal norvég OFV számait vettük alapul és hoztuk el magyar formában olvasóinknak.

Az északi országban számszerűen 6731 új elektromos autót vettek az emberek, ahol ezen hajtáslánc jelenléte az új eladásokban már 64 százalékos volt a múlt hónapban, vagyis elmondható, hogy lassan minden 10 eladott autóból 7 elektromos volt. A nagy poént ezúttal az elején elsütjük, hiszen felfedjük a hónap sztárját, ami vezette az eladásokat. Ez az elektromos modell pedig a Ford Mustang Mach-E volt, 898 darabbal. Az OFV közlése szerint a 2021-es évben eddig 54 801 darab elektromos autó került a norvég utakra, ami az eladások 58 százalékát jelenti az új eladásokban.

2020 júliusában a darabszám 4408 volt, ez pedig 153 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Viszont, ha 2021 júniusához viszonyítunk, akkor nem ilyen vidám a helyzet, hiszen 2021 júliusában 13 184 darab új autót adtak el Norvégiában. Bár az esés hatalmas, de nem kell szerencsére bajt kiáltani. Már-már tendencia a norvégoknál, tekintve, hogy itt a nyár és sokan inkább a szabadságukat töltik és nem elektromos autókat rendelnek.

A fenti számok a tisztán elektromos hajtásláncról szóltak, most azonban nézzük meg a plug-in hibrideket is, hiszen rendeltetés-szerűen használva, ez a hajtáslánc is igen szépen hozzá tud járulni a környezetvédelemhez, elsősorban a levegő minőségének javítása szempontjából. A 6731 BEV-hez tehát hozzászámolhatunk még 2166 darab PHEV-et is, melyek részesedése 20,6 százalék volt a múlt hónapban. Összességében már a BEV és PHEV hajtású autók az új eladások 84,6 százalékát ölelték fel, ami bámulatos eredmény, tekintve, hogy 10-ből 8 eladott új autón már van töltésre alkalmas bemenet! A tisztán belsőégésű erőforrással szerelt autók aránya visszaesett 4,1 (benzin) és 4,3 (dízel) százalékra.

Az első helyezett Mustang után a Škoda Enyaq SUV volt a legnépszerűbb, 558 új regisztrációval. Míg a harmadik helyen a Hyundai Ioniq 5 áll.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!