A Volvo Cars gyors ütemben halad azon céljának megvalósítása felé, hogy tisztán elektromos autógyártóvá váljon. Ehhez kapcsolódóan a vállalat szorosabban részt vesz az akkumulátorcella-technológia fejlesztésében és gyártásában; a jövőben forgalmazandó akkumulátorai pedig az ügyfelek elvárásaival összhangban hosszabb hatótávolságot és gyorsabb tölthetőséget kínálnak majd.

Ennek érdekében a vállalat tökéletesített lítium-ion akkumulátor-technológiával vértezi fel elektromos járműveinek hamarosan piacra lépő, második generációját. Kezdve azzal a szabadidőjárművel, amely elsőként alkalmazza majd az autógyártó vadonatúj, tisztán elektromos technológiai platformját. 

Volvo Concept Recharge

Az évtized derekára, a harmadik generációs elektromos járműve piacra lépésével pedig a Volvo Cars még tovább fejleszti a hatótávolságot, az akkumulátorokat pedig teherviselő elemként integrálja a padlólemezbe, ezzel merevítve a jármű vázszerkezetét, és javítja annak üzemi hatásfokát.

A Volvo Cars rövid távon Svédország vezető akkumulátor-specialistájával, a Northvolt vállalattal együttműködve kívánja akár 50%-kal növelni az akkumulátorcellák energiasűrűségét (a jelenleg elérhető akkumulátorokhoz viszonyítva.) Az évtized vége felé a Volvo Cars el kívánja érni az 1000 Wh/liter energiasűrűségi mérföldkövet, és ezzel 1000 kilométeres valós hatótávolsággal felruházni elektromos járműveit.

„Arra törekszünk, hogy a tisztán elektromos Volvo gépkocsik használata folyamatosan egyre több előnnyel járjon ügyfeleink számára.” – mondta Henrik Green, a vállalat műszaki igazgatója. „Akkumulátorcelláink kialakításának és integrálásának leegyszerűsítése révén csökkenthetjük járműveink tömegét és javíthatjuk azok helykínálatát. Ez számottevő előrelépést hozhat az akkumulátorok kapacitása, hatótávolsága és töltési ideje terén.”

A Volvo Cars és a Northvolt közötti, tervbe vett együttműködés keretében 100 százalékban megújuló energia felhasználásával fogják gyártani az akkumulátorcellákat; a Volvo Cars arra törekszik, hogy 2025-re egyéb akkumulátor-beszállítóival is elérje ugyanezt. A Volvo Cars a jövőben határozottan csökkenteni szándékozik akkumulátorainak szénlábnyomát, és ennek égisze alatt hatékonyabban fogja hasznosítani a bennük található, értékes nyersanyagokat. Ahol csak lehetséges, az akkumulátorok újragyártására vagy újrahasznosítására fog törekedni, továbbá vizsgálja az első életciklust követő felhasználás lehetőségeit (pl. energiatárolás.)

Már az XC90 utódmodelljénél megjelenik a kétirányú töltés funkció, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók a jármű akkumulátorában tárolt, felesleges energiát visszatöltsék az elektromos hálózatba. „Olyan fenntartható, tisztán elektromos járműveket szeretnénk kínálni ügyfeleinknek, amelyek egyszerűbbé és örömtelibbé teszik az életüket.” – mondta Henrik Green, a vállalat műszaki igazgatója. „Az intelligens innováció és a kulcsfontosságú partnerekkel folytatott együttműködés révén pontosan azt nyújthatjuk ügyfeleinknek, amire vágynak: nagyobb hatótávolságot, rövidebb töltési időt, és kedvezőbb költségeket, és ezzel párhuzamosan elősegíthetjük az elektromos mobilitás mind szélesebb körű meghonosítását.”

A Volvo Cars villamosítási terveinek megvalósítása során mindvégig vertikális integrációra törekszik, azaz akkumulátorait, villanymotorjait és az ezek vezérléséhez szükséges szoftvereket stratégiai partnerek bevonásával, házon belül fogja tervezni, fejleszteni és gyártani.

Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!