Összefoglaló – Elektromos autó állami támogatás 2021

0

Május 17-én hirdették ki a tisztán elektromos autók vásárlásához nyújtott állami támogatás részleteit. Érdemes tudni, hogy néhány dolog változott a tavalyi évhez képest. Összeszedtük a fontosabb részleteket.

Az első és legfontosabb, hogy a személyszállításra (taxi) használt elektromos modellek beszerzését külön pályázatban írták ki. Ez egyrészt tisztább és átláthatóbb forráselosztást jelent, illetve azokat is támogatják akik városi környezetben a legtöbbet használják az elektromos járművel.  A mostani támogatás fontos környezetvédelmi lépés is, mert a jövőben több száz budapesti személyszállító vállalkozó tud majd elektromos autóval közlekedni, kevésbé szennyezve a főváros levegőjét. A kormány 3 milliárd forintot különített el erre a célra, a pályázók a gépjármű értékének 45 százalékát kaphatják meg támogatásként egy legfeljebb 15 millió forint értékű elektromos gépjármű vásárlására. 

A jelenlegi pályázatból kimaradtak a vállalkozások, ugyanis ez a kiírás csak magánszemélyeknek, civil szervezeteknek és felsőoktatási intézményeknek szól. Szinte biztos vagyok benne, hogy hamarosan kiírásra kerül a vállalatok számára is elérhető állami támogatás, hisz a vállalkozások részaránya jelentős. Ez pedig egy olyan körforgást eredményez, hogy a flottában kezelt tisztán elektromos autók néhány év múlva már a lakossági használatot erősítik. Ezzel lehetővé téve a lakosság számára az elektromos autózást.

Az egyik és legfontosabb tényező, hogy 1 millió forinttal megemelték a nagyobb (2,5 millió forint) támogatást biztosító felső sáv határát. Ezzel a lépéssel pedig még több tisztán elektromos autó és felszereltségi szint válik elérhetővé a vásárlók számára. Továbbá már nem csak városi felhasználásra alkalmas modellek közül lehet válogatni. 12 millió forintig 2,5 millió forint támogatás jár.

 • 12 millió forint alatti városi, kisméretű elektromos autó
 • A másik sáv, ami hatalmas löketet adhat a nagyobb hatótávval rendelkező tisztán elektromos autók terjedésének a 12 és 15 millió között létrehozott állami támogatás mértéke. Melyet a tavalyihoz képest háromszorosára, 1,5 millió forintra emeltek. Jelentős mennyiségű tisztán elektromos autó érhető el már ebben az árkategóriában. Hogy csak egy példát említsek, az elektromos autók úttörőjének számító Tesla Model 3, mely hatótáv, biztonság és tölthetőség szempontjából kompromisszummentes elektromos modellnek tekinthető.

 • Tesla
 • 12-15 millió forint közötti elektromos autó
 • Továbbra sem jár állami támogatás a 15 millió forint feletti tisztán elektromos autókra.

 • 15 millió forint feletti elektromos autó
 • Újdonság, hogy pályázat benyújtásának időszakát három különböző időintervallumra osztották.

  A hét vagy többszemélyes elektromos autókra is jár állami támogatás. Ennek alapján a két sáv felső határát 2 millió forinttal megnövelték, ezzel a lépéssel pedig néhány elektromos kisbusz is beleférhet a támogatásba.

  Kiváló hír, hogy továbbra is kombinálható a nagycsaládosok autóvásárlási programjával az elektromos autók állam támogatása. Így akár 5 millió forint támogatás is járhat egy hétszemélyes tisztán elektromos autó vásárlása esetében.

  Egyik legfontosabb feltétel, hogy a vásárlási szándék nem elegendő a pályázat benyújtásához. Meg is kell rendelni az elektromos autót a kereskedőnél! Tehát a kereskedőnél egy érvényes rendeléssel kell rendelkeznünk és csak ezt követően adhatjuk be a pályázatot. Ezzel megelőzve azt a kaotikus állapotot, hogy ha valaki meggondolja magát akkor elveszi a lehetőséget más pályázótól.

  Továbbra is lehet tisztán elektromos tesztautókra pályázni. A teljesen új elektromos autók mellett a korábbi 6 hónapos maximális időintervallumot az ITM megduplázta és immáron 12 hónapos elektromos autóra is igényelhető a támogatás. Viszont a futásteljesítményre vonatkozó maximum 6000 kilométeres korlát megmaradt.