Tesla Supercharger: megvan a 25 000 töltőoszlop

0

A kitartó munkának mindig megvan az eredménye, főleg, ha az évek óta zajlik. Igaz ez a Tesla saját villámtöltő hálózatára is, ami a sokak számára ismeretes Supercharger néven fut. A 2012-es kezdetben 120 kW-os teljesítményt biztosító villámtöltő hálózatra sok e-autós irigykedve néz, hiszen ez egy iszonyatosan erős segítsége a márkának abban, hogy ott tartson, ahol ma.  A 100 kW feletti DC villámtöltés még ma is egy nagy dolog, hiába vannak már 350 kW-os oszlopok is más szolgáltatók kezelésében, ezek száma ma még messze van a Tesla megoldásától. A Tesla a kezdeti 120 kW-ról aztán a ma ismert (V2) oszlopain már 150 kW teljesítménnyel lehet tölteni, míg a V3 elnevezésű, fejlettebb oszlopokon az arra alkalmas Tesla típusok a 250 kW-ot is felszedhetik.

Az új, V3 töltő további előnyei között van az is, hogy még akkor is megvan a 250 kW-os töltési lehetőség, ha egyszerre két autó van az oszlopon. További újítás az “On-Route Battery Warmup” nevű funkció megjelenése, aminek lényege az lesz, hogy ha az autó a navigációs szoftveren keresztül értesül arról, hogy belépünk egy Supercharger állomás területére, elkezdi felfűteni/lehűteni az akkumulátorokat a legoptimálisabb hőmérsékletre, ami a töltés felvételéhez szükséges. A Tesla véleménye szerint ezzel a funkcióval akár 25 százalékkal is csökkenthető lesz a töltési idő!

Ezért örvendetes tehát, hogy a Tesla tulajok ilyen kiszolgálásban részesülhetnek, az pedig csak hab a tortán, hogy 2021 március végére már 24 515 töltőoszlopa volt a hálózatnak, 2700 töltőponton. Tavaly novemberben még csak 20 000 volt ez a szám, így elmondható, hogy a növekedés bámulatos még annak ellenére is, hogy a Tesla mekkora figyelmet fordít az autógyártása felpörgetésére és az újabbnál újabb gyárak megnyitására, amivel gyakorlatilag az egész mai autóipart felforgatták és a ma ismert elektromos autózás alapjait is gyakorlatilag Elon Musknak köszönhetjük.

A SuC hálózattal kapcsolatos másik nagy kérdés még az, hogy mi lesz a töltők használhatóságával más autógyártók részére? Sajnos érkeztek ilyen információk még pár hónapja, de azóta nem igazán volt mozgolódás a témában. Az viszont igazán jó hír, hogy a Tesla szerint már az idei évé végétől minden Supercharger töltőből 100 százalékban megújuló energiák felhasználásával előállított energiát vételezhetnek az autósok.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!